Na dollarpaniek nu obligatieschok

AMSTERDAM, 9 OKT. Na de paniek op de valutamarkt rond de dollar, zijn de financiële markten vanmorgen getroffen door een nieuwe schok. Massale verkopen op de obligatiemarkt leidden tot een ongekend grote koersval in Europa.

Als de koers van een obligatie daalt, gaat de effectieve rente op die obligatie omhoog. De rente op tienjarige Nederlandse staatsobligaties, die bepalend is voor de rentes op bijvoorbeeld hypotheken, steeg in enkele uren tijd van 4,14 procent naar 4,51 procent, om later te stabiliseren op 4,37 procent. Woensdag bedroeg deze rente nog 3,93 procent. “Dit is pure paniek”, zei analist B. Walschots van Rabo International vanmorgen over de koersval. “We hebben in een paar uur meegemaakt waar de markt normaal weken over doet.”

Een handelaar van een grote Nederlandse bank meldde vanmorgen verkooporders in opdracht van met name speculatieve beleggingsfondsen, zogenoemde hedge funds. Die hebben zodanige verliezen geleden op de daling van de dollar tegenover de yen, die gisteren plaatsvond, dat zij gedwongen zijn hun obligatiebeleggingen in Europa en de VS met verliezen te liquideren. Omdat alle andere marktpartijen daarop met eigen verkopen op anticipeerden was er vanmorgen even geen bodem meer in de obligatiemarkt.

De reden achter de koersval heeft, evenals de vrije val van de dollar gisteren, volgens analisten weinig te maken met fundamentele economische overwegingen. “Overal breekt het angstzweet uit,” zei analist P. van Doesburg van de effectenbank Stroeve vanmorgen over de obligatiepaniek. “Je hoeft niet eens op te zoeken of dit ooit eerder is gebeurd, want dit is echt uniek.”

De dollar herstelde na de koersval van gisteren wel tegenover de Europese munten, maar niet tegenover de Japanse yen, Op de aandelenmarkt bleef het herstel van de AEX-index, die gisteren 3,43 procent lager sloot beperkt tot 2,2 procent.