Lagere verkopen bij ASMI door malaise chipsector

ROTTERDAM, 9 OKT. ASM International (ASMI), toeleverancier voor de chipindustrie, heeft in het derde kwartaal een beduidend lagere omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf uit Bilthoven vanochtend bekend gemaakt.

Op de effectenbeurs daalde de koers van het aandeel ASMI met meer dan 10 procent, van 6,20 tot 5,50 gulden. Een jaar eerder, voor het uitbreken van de financiële crisis in Azië, was het aandeel nog meer dan 40 gulden waard.

ASMI schrijft de daling van de omzet toe aan de aanhoudende problemen op de markt voor geheugenchips voor computers. De chipsproducenten, de klanten van ASMI, hebben te kampen met overcapaciteit en dalende prijzen.

Verder maakte ASMI bekend dat de benodigde 65 miljoen dollar (120 miljoen gulden), nodig om een conflict met het Amerikaanse Applied Materials te schikken, niet via een obligatielening zal worden binnengehaald. “Die lening is nog niet geplaatst door al het financiële geweld van de afgelopen weken”, zegt financieel directeur R. de Jong. “We kijken nu naar alternatieven. Er is geen sprake van een liquiditeitsprobleem.”

ASMI moet de 65 miljoen dollar op 2 november aflossen. De schuld is een onderdeel van de schikking van 175 miljoen gulden die ASMI vorig jaar met Applied Materials overeenkwam over een aantal octrooi-zaken. Door die schikking maakte ASMI vorig jaar een verlies van 155 miljoen gulden op een omzet van 709 miljoen gulden. In 1996 bedroeg de winst ruim 68 miljoen bij een omzet van 660 miljoen gulden.

ASMI maakte vanochtend ook bekend dat banken de kredietwaardigheid van de Aziatische dochter van ASMI lager inschatten, nadat de beurskoersen in Hongkong drastisch zijn gedaald. Hierover wordt momenteel overleg gevoerd met de financiers.

ASMI is sterk getroffen door de crisis in Azië, waar meer dan de helft van de omzet vandaan komt. Het bedrijf maakt apparatuur voor chipproducenten. Het bedrijf begon in de jaren tachtig samen met Philips de (inmiddels verzelfstandigde) joint-venture ASM Lithography.