Korting KLM voor Rijksluchtvaartdienst

AMSTERDAM, 9 OKT. De KLM geeft ambtenaren van de Rijksluchtvaartdient (RLD) negentig procent korting op tickets. De ambtenaren mogen van deze aanbieding één keer per jaar met hun gezinsleden gebruik maken.

De RLD, die de KLM op allerlei vlakken controleert, heeft deze regeling toegegeven, maar vindt niet dat er sprake is van ongeoorloofde belangenverstrengeling. “Het lijkt misschien op een bepaalde afhankelijkheid, maar er is nog nooit geblekem dat dit invloed op ons werk heeft”, zegt een RLD-woordvoerder.

Alle zevenhonderd RLD-ambtenaren kunnen gebruik maken van een zogeheten IPB-regeling, wat staat voor Indien Plaats Beschikbaar. De KLM heeft deze regeling ook voor de eigen medewerkers en voor personeel van andere luchtvaartmaatschappijen. De medewerkers en de RLD-ambtenaren betalen tien procent van het business class-tarief. Voor een vlucht naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten betekent dit circa vierhonderd gulden. Maar pas vlak voor de vlucht krijgt deze reiziger te horen of er wel een stoel beschikbaar is. Met de regeling hoopt de KLM haar vliegtuigen zo vol mogelijk te krijgen.

De RLD, een onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, houdt bij luchtvaartbedrijven toezicht op veiligheids- en luchtvaartvoorschriften, milieuregels en het technisch onderhoud van de vliegtuigen.

GroenLinks-fractievoorzitter P. Rösenmöller vindt wel dit riekt naar belangenverstrengeling. Hij heeft vragen gesteld aan minister Netelenbos.