Kinderkrant in Afrika; Jeugdboeken zijn onbetaalbaar in Senegal

Een mooi kinderboek in Afrika kost al gauw een krap maandsalaris. Naar Nederlandse begrippen betekent dat: honderden guldens voor een boek. Als Nederlandse jeugdboeken zo duur zouden zijn, kon je de Kinderboekenweek wel op je buik schrijven: dan kreeg je zelden of nooit een boek cadeau.

In Afrika, in het land Senegal bijvoorbeeld, is een kinderboek een grote luxe. Naar school gaan, leren lezen, een goed dak boven je hoofd - al dat soort dingen die bij ons gewoon zijn, zijn voor veel kinderen daar een luxe. Als je als Senegalees kind al het geluk hebt naar school te gaan en te leren lezen, dan is er daarna vaak weinig tot niks te lezen. Alleen voor de kinderen van rijke ouders in de hoofdstad van Senegal, Dakar, kan er wel eens een kinderboek af.

Daarom wilde een groep Senegalese schoolmeesters, schrijvers en andere volwassenen vier jaar geleden speciaal voor de gewone Senegalese jongeren kinderboeken gaan maken. Maar dat was veel te duur. Toen kwam het idee voor een krant, een krant speciaal voor kinderen. Met leuke tekeningen en verhalen, spelletjes en raadsels. Want wat heb je er aan als je leert lezen op je zevende of achtste en daarna nooit meer een letter onder ogen krijgt?

Die krant bestaat nu vier jaar en heet Le journal des enfants, Gune Yi. Dat betekent De krant voor kinderen (in het Frans) en Kinderen (in het Wolof). De Fransen waren vroeger de baas in Senegal, dus veel Senegalezen spreken Frans, en daarnaast spreken de mensen van allerlei verschillende stammen daar een andere taal. De taal die het meest naast het Frans gesproken wordt is het Wolof. Vandaar dat de Senegalese kinderkrant tweetalig is, in het Frans en in het Wolof.

Kinderen lezen het graag, bijvoorbeeld de verhalen over de sprookjesleeuw die kinderen bang maakt in de Senegalese dorpen, Faux Lion (de Nepleeuw). En ze sturen briefjes aan de krant, dat ze samen in groepjes sparen om de krant te kopen - die voor hen ook al weer duur is. De krant komt elke maand uit - als er tenminste papier genoeg is. Want ook papier is een luxe, en soms is het op. Dan verschijnt de kinderkrant Gune Yi niet. Ook volwassenen die net leesles hebben gehad, lezen graag de kinderkrant, omdat alles begrijpelijk wordt opgeschreven.

Er worden 25.000 kranten gedrukt elke maand, die worden verkocht in de steden en gratis verspreid op het platteland. Daar zorgt de hulporganisatie Foster Parents Plan voor. Zij hebben ook geld gegeven om de krant te beginnen. De Senegalese schrijvers en tekenaars die de kinderkrant maken, hadden gehoopt dat er genoeg kranten verkocht werden om er elke maand een te maken. Als jij of je klas ook wil helpen om de Senegalese kinderkrant te maken, kun je bellen met Foster Parents Plan: 020-5495555.