Iran en Talibaan oneens of ze wel slaags zijn geweest

TEHERAN, 9 OKT. De Afghaanse Talibaan hebben gisteren zware verliezen geleden bij een drie uur durende aanval van de Iraanse paramilitaire Revolutionaire Garde die volgde op een aanval van de Talibaan op een Iraanse grenspost. Dat heeft de Iraanse staatsradio gisteren meegedeeld. De Talibaan ontkennen in de aanval te zijn gegaan.

In een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voegde de Iraanse VN-ambassadeur, Hadi Nejad-Hosseinian, eraan toe dat Iran “maximale zelfbeheersing” had betracht. De ambassadeur bracht dat in verband met de activiteit van VN-afgezant Lakhdar Brahimi. Deze is in het gebied om de spanningen te sussen tussen Iran en de Talibaan, de radicaal-islamitische beweging die in ruim 90 procent van Afghanistan de macht heeft veroverd. Brahimi, die vandaag Pakistan bezoekt, zei gisteren aan het eind van zijn bezoek aan Teheran zijn kans op succes hoog in te schatten.

De Talibaan op hun beurt ontkenden op Iraans grondgebied te zijn geweest. Een woordvoerder in Kabul onderstreepte dat de Iraanse beschuldigingen dienaangaande “elk fundament misten” en dat in werkelijkheid de Iraanse troepen de afgelopen drie dagen het Afghaanse grensgebied hadden bestookt. De Talibaan hadden echter niet gereageerd.

De Talibaan-woordvoerder meende gisteren dat de Iraanse activiteit “ingaat tegen onze beslissing om een vreedzame oplossing te zoeken”. Daarbij wees hij erop dat de Talibaan bij twee gelegenheden Iraanse gevangenen hebben vrijgelaten als gebaar van goede wil. De Talibaan houden volgens Iran nog tientallen Iraniërs gevangen.

De gemelde vijandelijkheden, in het gebied van Saleh Abad in de noordoostelijke Iraanse provincie Khorasan, waren de eerste sinds de bilaterale spanningen vorige maand hoog opliepen over de moord op acht Iraanse diplomaten en een journalist door Talibaan-eenheden in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i Sharif. Iran heeft sindsdien, officieel voor oefeningen, naar eigen zeggen meer dan 220.000 man troepen samengetrokken aan de grens met Afghanistan. (AFP, AP)