Hague op congres Conservatieven: 'Engeland mogelijk eigen parlement'

BOURNEMOUTH, 9 OKT. In navolging van Schotland en Wales moet Engeland mogelijk een eigen parlement krijgen. Dat heeft William Hague, leider van de Britse Conservatieve Partij, gisteren gezegd op het partijcongres in Bournemouth.

Daarmee doorbreekt hij een taboe in zijn partij, die tot nu toe heeft geweigerd mogelijke wijzigingen in de staatkundige verhoudingen tussen de delen van het Verenigd Koninkrijk te bespreken.

“Voor het eerst moeten wij voorstanders worden van ingrijpende grondwetswijzigingen”, zei Hague. “Dat kan een aanpassing zijn van het stemrecht van Schotse parlementsleden [in Westminster], of een af andere vorm van een [zelfstandig] Engels parlement.”

Conservatieven kunnen volgens hem niet langer de veranderingen negeren die premier Blair in het politieke landschap heeft aangebracht: eigen volksvertegenwoordigingen voor Schotland en Wales. Komend voorjaar worden daarvoor de eerste verkiezingen gehouden.

Schotten en Welshmen krijgen dan zeggenschap over lokale aangelegenheden, maar blijven ook vertegenwoordigd in het parlement van de Britse Unie, in Westminster. Engelsen - de inwoners van het zuidelijke en dichtstbevolkte deel van het grootste Britse eiland, dat geen eigen parlement heeft - vrezen invloed te zullen verliezen zodra Groot-Brittannië 'federale trekjes' krijgt. Omdat de tegenstanders van de Tories in Schotland, Wales en Noord-Ierland vanouds sterk zijn, is hun invloed in Westminster bovendien relatief groot.

Hague wikkelde zich gisteren opnieuw in de vlag van de Unie. Volgens hem dienen de Tories de belangen van het hele Verenigd Koninkrijk en het hele Britse volk. Maar voor het eerst voegde hij daar een Engels element aan toe. “Wij zullen geen Engelse nationalisten worden, maar we zullen er wel voor zorgen dat belangen van Engelse kiezers behartigd worden.” Hague's tournure zal naar verwachting leiden tot spanningen met de rechtervleugel van de Tories.

De vraag of Groot-Brittannië wel of niet tot de EMU moet toetreden bedierf gisteren opnieuw de stemming in Bournemouth, nadat een prominente Conservatieve Europarlementariër bekend maakte naar de Liberale Partij over te lopen. “Hague is vastbesloten van de Conservatieven een euro-vijandige partij te maken”, zei James Moorhouse. “Daarom kan ik geen lid blijven.” Ook ontstond een rel toen twee Conservatieve parlementariërs met royement werden bedreigd omdat zij eigen opiniepeilingen over Europa wilden houden. Partijvoorzitter Parkinson zei achteraf dat het om een “misverstand” ging.