Geblesseerde tijdrijder overweegt afzegging voor komende wegwedstrijd; Olano in vloeiende stijl naar wereldtitel

BERG EN TERBLIJT, 9 OKT. Abraham Olano ging gisteren als favoriet van start voor de wereldtitel tijdrijden. Hij reed zijn racefiets in een sombere stemming van het podium op het Vrijthof in Maastricht. Hij geloofde niet in zijn winstkansen in het druilerige Limburg. Olano, in eigen land een Bask en daarbuiten een Spanjaard, had last van zijn linkerknie. Dat was al sinds de laatste dagen van de Ronde van Spanje het geval. Toch schreef hij de Vuelta op zijn naam. Ondanks de lichamelijke problemen en de Hollandse kou behaalde hij zijn tweede wereldtitel.

Toen Olano dinsdag in Nederland arriveerde, had hij veel last van zijn knie, vertelde hij na afloop van de individuele tijdrit, waarbij hij als voorlaatste van start was gegaan. “Woensdag ging het wat beter, maar in het begin van mijn race had ik erg veel pijn. Toen dacht ik nog dat ik de finish niet zou halen.” Ondanks zijn vloeiende stijl speelde hij met de gedachte om halverwege het 43,5 kilometer lange parcours af te stappen. “Maar tegelijkertijd dacht ik, we zitten aan het einde van het seizoen en misschien kan ik zondag niet meedoen, daarom moet ik nu alles geven.”

De 28-jarige Olano wilde per se het seizoen met goud besluiten en hij slaagde in zijn opzet. Hij reed de tijdrit met een gemiddelde snelheid van bijna 48 kilometer per uur. Door zijn blessure is de kans groot dat Olano zondag ontbreekt bij de wegwedstrijd. “Als ik vandaag een beslissing zou moeten nemen, zou ik 'nee' zeggen.”

Olano's landgenoot Melchor Mauri - in 1991 de verrassende en voorlaatste Spaanse winnaar van de Vuelta - maakte het succes compleet door als tweede te eindigen. Weliswaar bleef hij op respectabele afstand (37,47 seconden) van de winnaar, net als enkele weken geleden in de Vuelta. Ook in de eerste tijdrit in de Ronde van Spanje moest hij zijn meerdere erkennen in Olano. De Oekraïener Sergei Gontsjar werd derde.

De 32-jarige Mauri, knecht van achtereenvolgens Pedro Delgado, Miguel Indurain en nu bij Once de meesterknecht van Laurent Jalabert, revancheerde zich voor de WK van vorig jaar in San Sebastian. Voor eigen publiek maakte hij in de Spaanse havenstad in de wegwedstrijd deel uit van een kopgroep, met de latere winnaar Laurent Brochard en Leon van Bon. In de finale werden de vluchters achterhaald. Als Van Bon doorgereden had, zo redeneerde Mauri, dan had hij met de Nederlander in de laatste meters kunnen strijden om goud en zilver. Het Valkenburgs zilver deed de kater van San Sebastian vergeten.

In tegenstelling tot drie jaar geleden in Colombia veroverde Olano deze keer zijn wereldtitel op eigen kracht. In Duitama kreeg hij hulp van de man met wie hij altijd wordt vergeleken, Miguel Indurain. De gelijkenis tussen de twee betreft vooral de fysieke kenmerken, hun rijstijlen en erelijsten vertonen nauwelijks overeenkomsten. Indurain hield in '95 zijn benen stil toen Olano in de laatste ronde demarreerde. Met een lekke band ging de nieuwe wereldkampioen over de finish, gevolgd door Indurain, die een paar dagen eerder wereldkampioen tijdrijden was geworden.

Net als in Colombia had Olano dit najaar in de Ronde van Spanje de hulp van derden nodig. Zijn knechten deden hun werk goed door hem drie weken uit de wind te houden. Olano was met name ploeggenoot José Maria Jimenez veel dank verschuldigd. Deze klimmer was de sterkste in de Vuelta, maar de kopman van Banesto mocht met de eer gaan strijken.

Na twee jaar kopmanschap bij Banesto ligt de toekomst van Olano volgens de Spaanse media bij Once, die andere grote Spaanse ploeg met de man wiens wereldtitel Olano gisteren ontnam, Jalabert, gisteren de grote afwezige in Valkenburg. Na afloop van de WK zal Olano laten weten of het uitgelekte nieuws klopt. Hij zou Banesto gaan verlaten, ondanks een aanbieding voor contractverlenging die anderhalf miljoen gulden hoger zou liggen dan het bod van Once. Olano zou voor de ploeg van Manolo Saiz hebben gekozen, omdat het programma aantrekkelijker is bij Once. Bijkomend voordeel is dat hij bij deze sponsor niet meer de hete adem van Jimenez in de nek voelt.

Olano werd gisteren in de regenboogtrui geholpen door zijn landgenoot Ramon Mendiburu. Een paar minuten nadat het volkslied had geklonken, werd de Spaanse triomf het lid van het comité directeur van de internationale wielerunie te veel. Achter het podium zakte Mendiburu als gevolg van een zware hartaanval in elkaar. De individuele tijdrit eindigde voor de oud-renner en voormalige ploegleider van KAS een paar kilometer verderop, op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Maastricht.