Experts bekijken onderzoek Irak

NEW YORK, 9 OKT. Experts op het gebied van chemische wapens komen op 22 en 23 oktober bijeen om controversiële resultaten te analyseren van Amerikaanse, Franse en Zwitserse laboratoria die resten van Iraanse wapenkoppen hebben getest op sporen van het VX zenuwgas.

De deskundigen kwamen vorige maand ook al bijeen, maar konden toen niet tot een conclusie komen omdat de Amerikaanse en Franse laboratoria hun werk nog niet hadden afgerond. Het Amerikaanse laboratorium meldde in juni sporen VX-gas te hebben gevonden; het Zwitserse kwam tot een tegengestelde conclusie. De Amerikaanse New York Times meldde deze week dat het Franse laboratorium eveneens sporen VX had gevonden, maar dat de Franse regering de resultaten had achtergehouden om de lobby van de Iraakse vice-premier Tariq Aziz voor zijn land in de Verenigde Naties niet te hinderen. Parijs heeft dat met kracht tegengesproken. (Reuters)