Duitse zorgen over verbod kernenergie

KEULEN, 9 OKT. Het Duitse industrieverbond (BDI) heeft gisteren in een verklaring gewezen op de gevolgen van een mogelijke afschaffing van kernenergie in het land door de nieuwe regeringscoalitie van de SPD en de Groenen. Vooral de lage prijzen van de stroomvoorziening mogen niet op het spel worden gezet, vindt het BDI.

Kernenergie is een van de belangrijkste onderhandelingspunten tussen de sociaal-democraten en de Groenen bij de vorming van een nieuwe Duitse regering.

Een verbod op kernenergie zou de stroomprijs opdrijven, wat Duitsland als vestigingsplaats voor grote bedrijven minder aantrekkelijk maakt. Dat heeft ook zijn weerslag op de werkgelegenheid, zo waarschuwde Hans-Olaf Henkel, voorzitter van het Duitse industrieverbond.

Verbetering van de werkgelegenheid heeft de hoogste prioriteit bij de politieke partijen die momenteel een nieuwe regering vormen.

Vooral chemiebedrijven, die relatief veel stroom verbruiken, zouden naar het buitenland kunnen vertrekken. Chemie is in Duitsland een van de voornaamste bedrijfstakken. Voorts onderstreepte de BDI-voorman dat afschaffing van kernenergie 38.000 arbeidsplaatsen voor hoger opgeleid personeel gaat kosten.

Henkel wees ook op de veiligheidsaspecten van kernenergie. “Terwijl in Oost-Europa kernreactoren met hun lagere veiligsheidseisen blijven draaien en meer van deze types worden gebouwd, zou het stilleggen van de veiligste centrales van de wereld in hoge mate onverstandig en cynisch zijn.” (DPA, ANP)