Drie, twee ...

Bij automatiseerder Roccade zijn ze al tijden aan het aftellen: hoeveel dagen hebben we nog te gaan voordat de langverwachte beursgang echt werkelijkheid wordt. Bestuursvoorzitter H. Bosma kon onlangs melden dat de eigenaar, de overheid, eindelijk het groene licht heeft gegeven. Alleen de precieze datum staat nog niet vast.

Net als Roccade is ook de overheid al maanden aan het aftellen, maar dan in meer letterlijke zin. Elke week als bij het ministerie van Financiën het tafelzilver wordt geteld blijkt Roccade minder waard te zijn geworden.

Eind vorig jaar leek Getronics nog 1,2 miljard gulden voor het concern over te hebben, maar de deal sprong na harde onderhandelingen met Den Haag af. Een in april afgerond onderzoek van de zakenbank Morgan Grenfell zette de waardedaling in: Roccade was minder dan een miljard waard geworden.

Gezien het beursklimaat kan de overheid dit bedrag inmiddels door twee delen. Branchegenoten als Getronics en CMG hebben hun waarde sinds het onderzoek van Morgan Grenfell immers met zo'n 40 procent zien afnemen. Ook de vorige maand bekendgeworden winstcijfers over de eerste zes maanden doen het ergste vrezen: het resultaat was lager dan vorig jaar en dat kunnen potentiële beleggers in de regel niet waarderen.

In Den Haag buigt men zich momenteel over de vraag of Roccade nu voor een appel en een ei naar de beurs moet gaan, of ... toch nog even wachten? Het antwoord laat zich raden. In 2005 zal voormalig minister Zalm tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer nog eens uitleggen waarom dat miljard in 1997 nooit is geïncasseerd.