Carter was te laat voor Nobelprijs

OSLO. 9 OKT. De Amerikaanse president Jimmy Carter is om formele redenen in 1978 de Nobelprijs voor de vrede misgelopen.

Dat heeft de directeur van het Noorse Nobel Instituut, Geir Lundestad, gisteren bevestigd. In 1978 kregen de Israelische premier Menachim Begin en de Egyptische president Anwar Sadat gezamenlijk de vredesprijs na ondertekening van het Camp David akkoord, waarin de vrede tussen Israel en Egypte werd geregeld. Het vijf leden tellende Nobel-comité wilde eigenlijk ook Carter - de initiatiefnemer van Camp David - in de prijs laten delen, maar zijn nominatie bleek te laat te zijn ingediend. Het voormalige hoofd van de Nobel Stichting in Stockholm, Stig Ramel, schreef enkele jaren geleden in zijn memoires dat het Nobel-comité hem in het najaar van 1978 liet weten de prijs ook aan Carter te willen geven. Volgens Ramel was dat onmogelijk omdat Carters naam niet voorkwam op de eerder dat jaar samengestelde lijst met kandidaten. Zonder dit formele bezwaar zou Carter volgens Lundestad de prijs zeker hebben gekregen. Later heeft Carter aan Ramel gezegd ervan overtuigd te zijn dat hij bij de presidentsverkiezingen in 1980 zou zijn herkozen als hij de Nobelprijs wel zou hebben gekregen. (Reuters)