Britse rente met kwart procentpunt omlaag

LONDEN, 9 OKT. De Bank of England heeft gisteren haar belangrijkste rentetarief van 7,5 tot 7,25 procent verlaagd. Het is de eerste verlaging sinds juni 1996. De vorige wijziging dateert van begin juni. Toen werd het tarief opgetrokken met 0,25 procentpunt tot 7,5 procent.

De centrale bank besloot de rente te verlagen “naar aanleiding van de verslechtering in het internationale klimaat”. Net als in de Verenigde Staten, waar kortgeleden de rente al omlaag ging, zorgen de crises in de wereld voor een groeivertraging.

Daardoor wordt de kans op toeneming van de inflatie alleen maar kleiner. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de doelstelling van de regering, een inflatie van 2,5 procent over heel 1998, gehaald. Met lagere rente kan ook het vertrouwen van bedrijfsleven en consument, dat de laatste tijd niet zo groot meer was, worden opgekrikt.

De verlaging is de eerste sinds de centrale bank van Groot-Brittannië onafhankelijk van de overheid haar eigen beslissingen neemt. De Britse minister van Financiën, George Brown, zou al enige tijd hebben aangedrongen op een verlaging.

Dinsdag zei Brown nog dat zijn ministerie werkt aan een verlaging van de raming van de economische groei, wat in de markt als een duidelijk signaal aan de centrale bank werd beschouwd. In een ongebruikelijke brief aan de Financial Times schreef Browns perschef gisteren dat Brown de centrale bank niet heeft aangezet tot een versoepeling van haar beleid. De minister steunt de bank, welke beslissing ze ook neemt, aldus de brief. De renteverlaging kwam niet geheel onverwacht. De financiële markten reageerden dan ook niet of nauwelijks. (KRF, ANP)