Brede steun voor onderzoek Clinton

WASHINGTON, 9 OKT. Als derde president in de Amerikaanse geschiedenis wordt William Jefferson Clinton onderworpen aan een impeachment-onderzoek, dat kan leiden tot zijn afzetting. Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren voor een breed opgezet onderzoek zonder tijdslimiet.

Het aantal Democraten dat zich bij de Republikeinse meerderheid aansloot, bleef beperkt tot 31. Daarmee kwam de uitslag op 258 stemmen vóór het onderzoek en 176 tegen.

Een Democratisch voorstel voor een impeachment-onderzoek met een beperkte reikwijdte, dat voor het eind van het jaar afgerond zou moeten zijn, haalde het niet (236 tegen, 198 voor). Slechts vijf Democraten vonden dat er helemaal geen onderzoek hoeft te komen.

President Clinton reageerde gelaten op het besluit van het Huis van Afgevaardigden. Hij zei te hopen dat de procedure eerlijk zal zijn en snel zal verlopen. “Het ligt niet in mijn handen. Het ligt in de handen van het Congres en de bevolking van dit land - en uiteindelijk in de handen van God. Ik kan niets doen.”

Het onderzoek, dat meteen begint, wordt uitgevoerd door de Commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden, onder leiding van de Republikeinse voorzitter Henry Hyde. De commissie, die instelling van het onderzoek begin deze week had aanbevolen, zal nagaan of de president zich bij het verbergen van zijn verhouding met Monica Lewinsky schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat impeachment rechtvaardigt. De juridische adviseur van de commissie, de voormalige aanklager David Schippers, zal bij het onderzoek een hoofdrol spelen.

Pas na de tussentijdse verkiezingen op 3 november zal de commissie hoorzittingen gaan houden. Of Clinton, Lewinsky en ook Starr als getuigen opgeroepen zullen worden, is nog niet duidelijk. Tot de verkiezingen speelt het werk van de commissie zich vooral achter de schermen af. Hyde zegt ernaar te streven het onderzoek voor het eind van het jaar af te ronden, al geeft hij daarvoor geen garantie.

Pagina 5: Waardering voor Congres daalt scherp in peilingen

De afgelopen dagen is in Washington veel gespeculeerd over het aantal Democraten dat met de Republikeinse meerderheid voor het impeachment-onderzoek zou stemmen. Dat het er niet meer dan 31 (van de 207) bleken te zijn, was op deze sombere dag voor het Witte Huis een meevaller.

In het debat dat aan de stemming in het Huis voorafging, leverden de Democraten felle kritiek op de Republikeinen, die er slechts op uit zouden zijn om het onderzoek naar de president zo lang mogelijk te rekken. Maar Hyde zei: “Met minder dan de volledige waarheid zullen we geen genoegen nemen.” Om de ernst van de situatie te onderstrepen zat Newt Gingrich, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de hele zitting persoonlijk voor - iets wat hij zelden doet. Hij mengde zich niet in het debat.

Volgens een opiniepeiling van CNN die kort voor de stemming bekend werd gemaakt, is de waardering van de publieke opinie voor het Congres de afgelopen weken scherp gedaald. Vond drie weken geleden nog 55 procent van de Amerikanen dat de volksvertegenwoordigers hun werk goed deden, nu is dat nog slechts 44 procent. Eenzelfde percentage zou voor impeachment zijn, terwijl 53 procent daar tegen is. Als het Huis van Afgevaardigden voor impeachment zou stemmen, dan moet de Senaat beslissen over afzetting.

Twee keer eerder in de Amerikaanse geschiedenis is een zittende president aan impeachment onderworpen. Richard Nixon trad in 1974 af voordat het Huis over zijn impeachment had gestemd. En Andrew Johnson ontkwam na zijn impeachment op het nippertje aan afzetting door de senaat.

Monica Lewinsky is ondertussen in onderhandeling met News Corp., het mediaconcern van Rupert Murdoch, over een contract voor een boek en een televisie-interview. Volgens het persbureau AP biedt News Corp. drie miljoen dollar. Vorige week bood presentatrice Roseanne Lewinsky al meer dan een miljoen dollar voor een optreden in haar show, maar die onderhandelingen liepen vast.

Een rechter in Arkansas besliste gisteren dat documenten uit het proces van Paula Jones later deze maand openbaar gemaakt mogen worden. De onderhandelingen over een schikking met de president hebben nog geen resultaat gehad. Clinton zou nu bereid zijn om Jones 700.000 dollar te betalen als ze haar zaak laat vallen, Jones vindt dat te weinig. Een rechter heeft de zaak geseponeerd, maar Jones is daartegen in beroep gegaan. Jones stelt dat Clinton zich in 1991 seksueel aan haar heeft opgedrongen. De Newyorkse miljonair Abe Hirschfeld (79) heeft Jones een miljoen dollar geboden als ze de zaak laat vallen. Jones zou wel voelen voor een schikking waarbij ze zowel het bedrag van Hirschfeld krijgt als dat van de president. Haar eis dat Clinton zich verontschuldigt heeft ze laten vallen.