Bezwaar tegen 'gen-aardappel'

TER APELKANAAL, 9 OKT. Het coöperatieve aardappelzetmeelconcern Avebe in het Groningse Ter Apelkanaal krijgt vooralsnog geen toestemming om in andere lidstaten van de Europese Unie genetisch gemodificeerde fabrieksaardappelen te telen.

Het Scientific Committee on Plants, dat de Europese Commissie onder andere adviseert over vergunningen voor de teelt van genetisch gemodificeerde producten geeft geen positief advies. “Wij weten in dit stadium echter niet of het om een negatief advies aan de Commissie gaat of dat het comité antwoord wil hebben op een aantal aanvullende vragen. In het eerste geval zullen wij beroep aantekenen, mocht het om vragen gaan dan beantwoorden wij die uiteraard”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. De problemen bij het comité zouden vooral gaan over de mogelijke opbouw van resistentie tegen bepaalde anti-biotica bij mensen. Volgens Avebe is die veronderstelling 'onzin'.

Het gaat om een fabrieksaardappel die door gebruikmaking van biotechnologie zodanig is veranderd dat hij alleen amylopectine bevat. Amylopectinen zijn chemische verbindingen uit de groep polysacchariden, die het hoofdbestandeel vormen van veel soorten zetmeel. De traditionele fabrieksaardappel bevat amylopectine én amylose, ook een polysaccharide dat het in water oplosbare bestanddeel van zetmeel vormt. Doordat de nieuwe aardappel alleen amylopectine bevat levert hij een veel zuiverder en helderder zetmeel. Aardappelzetmeel wordt in veel voedingsproducten toegepast, maar is ook voor bijvoorbeeld papier- en textielindustrie een belangrijk product. De industrie krijgt de zetmeel aangeleverd in de vorm van halffabrikaten, zogeheten derivaten. De derivaten die uit enkel amylopectine worden bereid zijn in oplossingen bovendien beduidend stabieler. Een ander voordeel is dat bij bereiding en verwerking dit nieuwe zetmeel veel minder energie nodig is.

Avebe heeft in Nederland al enkele jaren vergunning om de nieuwe aardappal te telen.