Armstrong verkeert in goede gezondheid en uitstekende vorm

BERG EN TERBLIJT, 9 OKT. Lance Armstrong was gisteren bij de individuele tijdrit in het bezit van de bronzen medaille, tot Sergei Gontsjar over de streep kwam. De Oekraïener wipte de Texaan van het podium. Armstrongs landgenoot Jonathan Vaughters, die bijna een half uur eerder was gestart, kwam enthousiast over de finish. “Ik denk dat Lance gaat winnen op dit parcours.”

Eergisteren hadden de twee Amerikanen het parcours verkend. Met een ploegwagen voor hen die in bochten claxonneerde als Armstrong en Vaughters in hun remmen moesten knijpen. “Als de auto niet toeterde, konden we er op volle snelheid doorheen”, zei Vaughters. Hij had ook een handvol tips gekregen van zijn begeleider, inspanningsfysioloog Adri van Diemen, en die had hij weer doorgespeeld aan Armstrong. De relatief onbekende Vaughters eindigde als zevende.

Armstrong reed gistermiddag de snelste tijd, maar toen waren zijn grootste concurrenten nog onderweg. Meer dan de vierde plaats zat er uiteindelijk niet in, maar van teleurstelling gaf hij geen blijk. Twee jaar geleden hoorde de renner van US Postal dat hij teelbalkanker had en daarmee leek zijn carrière voorbij. Eind vorig jaar werd hij genezen verklaard, in februari maakte hij zijn rentree in het wielerpeloton. En hij boekte zijn eerste zege in de Ronde van Luxemburg. Vorige maand werd hij vierde in de Vuelta.

Gisteren was hij iets meer dan negen seconden van een medaille verwijderd. “Ik ben te snel van start gegaan”, zei Armstrong, “en door het slechte weer voelde ik me ook niet zo goed. Bovendien is de tijdrit niet mijn specialisme. Ik ben hier vooral naartoe gekomen om zondag goed te presteren.” De wereldkampioen van 1993 verkeert in een blakende gezondheid en een uitstekende vorm. Hij geldt als een van de favorieten voor de wereldtitel op de weg.

Erik Dekker van Rabobank was gisteren met een tiende plaats de beste Nederlander. Servais Knaven van TVM eindigde als 25ste. Hij profiteerde van de deklassering van twee renners die een snellere tijd hadden gereden. Zij werden net als een derde coureur uit de uitslag verwijderd omdat ze hun valhelm hadden afgedaan.

De Duitse Tina Liebig heeft vanmorgen de wereldtitel bij de junioren vrouwen gewonnen. De Russische Olga Zabelinskaia eindigde als tweede voor de Australische Nathalie Bates.