Zonder compromis

VINCENT BIJLO Nederlands cabaretier, debuteerde dit jaar met Het instituut, een autobiografische roman over zijn jeugd in een Goois blindeninstituut.

“Op het instituut werd je geleerd dat je net moet doen alsof je ziet. Mijn stokloopleraar zei altijd: je moet zó over straat kunnen lopen dat de mensen denken: hé, daar loopt een ziende. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Niemand zal ooit denken: daar loopt een ziende. (-) Je moest als blinde zo onopvallend mogelijk zijn. Terwijl je je op het podium nu juist zo opvallend mogelijk moet gedragen. (-)

“Er bestaan bij mijn weten geen boeken die vanuit een blinde zijn geschreven. (-) Daarom heb ik Het instituut zo consequent vanuit het blinde jongetje geschreven om te kijken of het mogelijk was dat compromisloos te doen.Ik moest me helemaal in hem verplaatsen en alleen beschrijven wat hij hoort en aanraakt. (-) “Ik kreeg een heel aardig compliment; het was zo beeldend geschreven, zei iemand.” 6 februari 1998