Winstgroei van kopieerbedrijf Océ zwakt af

ROTTERDAM, 8 OKT. De nettowinst van Océ (kopieerapparaten en printers) is in het derde kwartaal van dit boekjaar gegroeid met 18 procent naar 59,5 miljoen gulden, iets onder de gemiddelde ramingen van analisten.

De groei van Océ's jongste kwartaalwinst ligt ook onder de stijging die het Limburgse concern in de eerste twee kwartalen (december-mei) realiseerde. Beleggers op de Amsterdamse beurs reageerden vanmorgen lauw op de resultaten. Het aandeel Océ, dat sinds eind juli ongeveer de helft van zijn waarde verloren heeft, noteerde vanmorgen een fractie hoger op een koers van iets minder dan 44 gulden. Océ verwacht ook voor het vierde kwartaal “een positieve ontwikkeling van de omzet en nettowinst”.

Over de periode die daarop volgt doet het concern geen uitspraken. “Vanzelfsprekend worden onze resultaten beïnvloed als de dollar langdurig op een lager niveau terecht komt”, aldus een woordvoerder vanmorgen. “Gezien de onvoorspelbaarheid van de koersontwikkeling heeft het geen zin om daarop vooruit te lopen.”

Voor tegenvallers in de mondiale economische groei is Océ naar eigen zeggen minder dan gemiddeld gevoelig. “Onze producten leveren in veel ondernemingen een bijdrage aan de efficiëntie”, zegt de woordvoerder. “Dat zijn dus niet de eerste producten waarop in moeilijker tijden wordt bezuinigd.”

Over de eerste negen maanden van dit boekjaar (dat op 1 december 1998 wordt afgesloten) bedroeg het netto resultaat van Océ 188 miljoen gulden, een stijging van 22 procent. Per aandeel bedroeg de winst 2,22 gulden (61 cent in het derde kwartaal), een toename van 22 procent. De omzet van Océ steeg in het derde kwartaal met 11 procent. Gemeten over de eerste negen maanden van het boekjaar nam de omzet toe met 14 procent. Overnames droegen aan deze omzetstijging 4 procent bij. De wisselkoersen leverden een positieve bijdrage van 3 procent.

Het bedrijfsresultaat van Océ steeg met 16 procent aanzienlijk sterker dan de omzet. Deze toename is volgens Océ onder meer het gevolg van het succes van nieuwe digitale copiers en printers, apparaten waarop een relatief hoge marge wordt behaald, en beheersing van de kosten.

Alle bedrijfsonderdelen zagen de omzet in het derde kwartaal groeien. Met een omzetstijging van 19 procent (9 procent exclusief acquisities en invloed van de wisselkoers) deed met name de divisie Office Systems (copiers en printers voor kantoor en printshops) het goed.