Vrouwelijke methode

KRISTIN HERSH Ex-zangeres en songschrijfster van de Throwing Muses. Treedt als solo-artieste op met autobiografisch materiaal. Laatste cd: Strange Angels.

“Ik besef nu dat schrijven eigenlijk luisteren betekent; ik moet luisteren naar wat de songs willen, en dan pas zelf denken. Sommige nummers willen een akoestische aankleding. Andere komen beter tot hun recht met een band, want ze vragen om dramatiek. (-) Ik ben opgegroeid in de rockcultuur. Daarom vond ik mezelf als folkmuzikant met een simpele akoestische gitaar maar wimpy.

“In de popmuziek is de mannelijke aanpak ingeburgerd. Wat men als de 'perfecte popsong' beschouwt, is nogal voorspelbaar. Zo'n nummer heeft een solide basis, een ruggengraat. Het beweegt zich doelgericht, krijgt een climax of een ontknoping, en is voorbij. De vrouwelijke methode is precies andersom. Er is geen uitgesproken basis.” 20 januari 1995