Veldslag om stad in het oosten van Congo

KALIMA, 8 OKT. Rond de Oost-Congolese stad Kindu, de hoofdstad van de provincie Maniema, woedt al enige dagen een veldslag tussen eenheden van het rebellenleger, dat begin augustus een militaire revolte ontketende tegen de regering van president Kabila, en het regeringsgarnizoen ter plaatse. Kindu, een mijnstadje aan de linkeroever van de Lualaba, de bovenloop van de rivier de Congo, is het laatste steunpunt van Kabila's leger in het grotendeels door rebellen veroverde oosten van Congo.

Bij hun jongste offensief tegen Kindu gebruiken de rebellen het stadje Kalima, zo'n 80 kilometer naar het oosten, als uitvalsbasis. Kalima werd begin oktober veroverd op het regeringsleger. Dat het offensief op felle tegenstand stuit van regeringstroepen - die volgens de rebellen worden ondersteund door soldaten uit Soedan - blijkt uit de tientallen gewonden die dagelijks met vrachtwagens in Kalima arriveren. Zij worden overgevlogen naar een ziekenhuis in Goma, het hoofdkwartier van de rebellen aan de grens met Rwanda.

Het is onduidelijk wie de overhand heeft in de strijd om Kindu. Volgens de plaatselijke commandant van de rebellen, Richard Mondo, bestoken zijn mannen de stad met artillerie en boeken ze terreinwinst. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in de Congolese hoofdstad Kinshasa zei gisteren dat Kindu “stevig in handen is van het regeringsleger, dat inmiddels in het offensief is gegaan richting Kalima”. Volgens nog onbestigde berichten is het strategische vliegveld van Kindu inmiddels niemandsland.

Kabila's leger heeft Kindu de afgelopen maanden gebruikt als uitvalsbasis voor luchtaanvallen op door de rebellen bezette steden in Oost-Congo en heeft er naar verluidt grote aantallen grondtroepen samengetrokken. De regering in Kinshasa kondigt al weken aan dat vanuit Kindu “een groot offensief” zal worden ingezet tegen de rebellen en hun Rwandese en Oegandese bondgenoten. De bewering van de rebellen dat Soedan troepen heeft gestuurd naar Kindu, wordt door regering in Khartoum met kracht ontkend. (AP, Reuters)