Uit onvrede met bondsbeleid; Vriesekoop stelt zich niet beschikbaar

ROTTERDAM, 8 OKT. Uit onvrede over de gebrekkige communicatie met de Nederlandse tafeltennisbond (NNTB) heeft Bettine Vriesekoop gisteren besloten zich niet beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. Bondscoach Peter Engel had de 37-jarige Amsterdamse verzocht over twee weken Gerdie Keen te vervangen in de kwalificatiewedstrijden voor een plaats in de Superliga. Evenals de Nederlandse kampioene speelt ook Vriesekoop in het Pro Tour-toernooi in Beiroet.

In Maasbree komen nu vermoedelijk Diana Bakker, Melissa Muller en het jonge talent Floor Tebbe in actie tegen Luxemburg, België en Joegoslavie. De nummers één en twee van dat mini-toernooi spelen kruiswedstrijden tegen de nummers vijf en zes van de Superliga. De NTTB wil pas na het weekeinde reageren op de ontwikkelingen rond Vriesekoop als bondscoach Engel terugkeert van een korte vakantie. “Maar van een uitnodiging is nooit sprake geweest”, zegt woordvoerder T. van Happen. “Engel heeft Bettine slechts gepolst of ze eventueel beschikbaar was. Hij tastte enkele opties af, meer niet.”

Maar als zo vrijblijvend had Vriesekoop het onderhoud met de bondscoach niet geïnterpreteerd. “Hij vroeg wel degelijk mijn hulp”, zegt Vriesekoop. En op cynische toon: “Al kreeg ik sterk de indruk dat het oude lijk even uit de kast werd gehaald om te zorgen voor enige publiciteit rond die wedstrijden. Toen ik Engel vroeg of ik ook in de kruiswedstrijden zou kunnen spelen om een plaats in de Superliga af te dwingen, antwoordde hij dat Gerdie Keen dan weer beschikbaar is. Maar als je een plaats in de Superliga werkelijk belangrijk vindt, laat je mij toch mét Gerdie spelen?”

Vriesekoop heeft Keen nimmer in de beklaagdenbank willen zetten. “Ik kan me best voorstellen dat ze liever in Beiroet speelt dan in Maasbree, waar ze alleen maar punten voor de Europese ranglijst kan verliezen. Maar wanneer stippelt de bond nu eens een goed topsportbeleid uit? Gisteren smeekte Melissa Muller mij toch vooral mee te doen, omdat ze volgend jaar dolgraag in de Superliga wil spelen. Als de hele ploeg achter mijn rentree staat, had ik dat graag eerder geweten. Waarom heeft het bondsbestuur niet meteen met mij sluitende afspraken gemaakt over mijn mogelijke inbreng dit seizoen?”

Vriesekoop verwijt de NTTB en bondscoach Engel paniekvoetbal te spelen. “Engel is een toffe vent, maar hij weet niet wat hij wil. Twee jaar geleden werden Mirjam Hooman en ik nog te oud bevonden voor de Nederlandse ploeg. En nu zou ik plotseling weer nodig zijn om Gerdie Keen één keer te vervangen? Ik heb het Nederlandse team altijd willen helpen. Maar nu moet ik me nota bene verdedigen tegen de kritiek dat ik zo nodig moet. Of dit nu echt het einde is? Met mij weet je het nooit. Als ik me op basis van twee toernooien per jaar kan kwalificeren voor de Europese Top 12, waarom zou ik dat dan niet doen?”