UÇK komt in Kosovo Rugova tegemoet

PRIŠTINA, 8 OKT. De politieke vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, Adem Demaçi, heeft zich gisteren voor het eerst voor samenwerking met de gematigde politieke partijen in Kosovo uitgesproken.

Demaçi sprak gisteren met Fehmi Agani, de leider van de onderhandelingsdelegatie van de president van de ondergrondse Republiek Kosovo, Ibrahim Rugova. Na afloop werd een verklaring uitgegeven waarin beide leiders zich bereid verklaarden samen te werken en hun activiteit te coördineren. “De standpunten die we delen zijn veel minder belangrijk dan de verschillen die ons scheiden”, aldus de twee in hun verklaring.

De verklaring maakte niet met zoveel woorden duidelijk dat het UÇK, dat het Servische bewind in Kosovo met geweld bestrijdt maar dat door de Serviërs tijdens een grote militaire campagne in het defensief is gedrongen, voortaan samenwerkt met de gematigde partijen van de Albanese gemeenschap. Maar het is wel voor het eerst dat Demaçi met Agani tot een verklaring komt waarin zo'n samenwerking in positieve zin ter sprake wordt gebracht.

Agani leidt de onderhandelingsdelegatie die is samengesteld door Ibrahim Rugova, de pacifist die tot de opkomst van het UÇK jarenlang de onomstreden leider van de Albanese gemeenschap in Kosovo was tot het Kosovo Bevrijdingsleger hem openlijk uitdaagde. Rugova is tegen het gebruik van geweld in de confrontatie met de Serviërs. Hij is door het UÇK in uiterst felle termen veroordeeld als een 'lafaard' en een 'deurmat' van de Serviërs. De geschillen zijn de afgelopen weken zo hoog opgelopen dat Rugova een militair team heeft samengesteld om het UÇK 'over te nemen' en dat het UÇK de belangrijkste leider van dat team - minister in Rugova's ondergrondse regering van Kosovo - heeft vermoord. (AFP)