Turks parlement stelt Syrië ultimatum

ANKARA, 8 OKT. Het Turkse parlement heeft gisteren in een unanieme verklaring het buurland Syrë opgeroepen de steun aan de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) te staken “of anders de consequenties te aanvaarden”.

De uitspraak volgt op een week van grote spanning in de regio over het dreigement van Turkije om militair in te grijpen in Syrië als dat land zijn houding met betrekking tot de PKK niet wijzigt. Belangrijkste eis van Ankara is de uitwijzing van PKK-leider Adullah Öcalan, die volgens Turkije vanuit de Syrische hoofdstad opereert. Turkse kranten zijn vanmorgen onduidelijk over de termijn waarbinnen Damascus op de Turkse eisen moet ingaan. Sommige media speculeren dat Ankara het buurland nog tien dagen de tijd geeft; andere spreken van een wachttijd van 45 dagen voordat (lucht)aanvallen worden uitgevoerd op PKK-doelen in Syrië. Om begrip te kweken voor de Turkse houding is Ankara een diplomatieke lobby gestart om de wereld te informeren over de Syrische steun aan de PKK en de gevolgen daarvan voor de nu al 14-jaar durende guerrilla-oorlog in het zuidoosten van Turkije. Iran heeft zich intussen als bemiddelaar opgeworpen.