Selectie; Theater

THEATER

De Waker, De Slaper & De DromerYoup van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 9 okt Eindhoven Stadsschouwburg, 12 t/m 15 okt Enschede Twentse Schouwburg.

WilheLmina: Je MaintiendraiAnne-Wil Blankers schittert in deze fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. De geschiedenis komt heel nabij, de historie is prachtig verbeeld. Ton Vorstenbosch schreef het stuk, Mette Bouhuys regisseerde. 9 okt Zutphen De Hanzehof, 10, 11 okt Amersfoort De Flint, 15 okt Amstelveen Schouwburg.

De Drie Mannen van YpsilantiWaan en wijsheid in een knap geconstrueerde komedie van Peter De Graef, met Fedja van Huêt, Stijn Westenend en Marcel Hensema. Eerder door Hollandia als locatieproject en nu in het theater. 15 okt Goes, 't Beest.

DodendansRegisseur Mark Timmer van Theater van het Oosten voegde Dodendans 1 en 2 van August Strindberg samen tot één ellendig drama. De vernietigingsdrang van het echtpaar Edgar en Alice zet zich voort in de volgende generatie: een thema waar dankzij Annemarie Wisse en Margreet Blanken, de beide actrices van het kwartet, toch om kan worden gelachen. 9 en 10 okt Utrecht Stadsschouwburg, 13 okt Den Bosch Theater a/d Parade, 15 okt Den Haag Theater a/h Spui.

Vertraagd AfscheidDankzij improvisatie en overwonnen gêne tot stand gekomen ego-voorstelling van de robuuste acteur Hans Kesting en zijn breekbare collega Joop Admiraal. Persoonlijke anekdotes afgewisseld met dansante verstilling en muziek waar de spelers een zwak voor hebben. 14, 15 okt Haarlem Toneelschuur.