Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Met nieuwe feiten over de hooligans die tijdens het WK voetbal een Franse politieman mishandelden. En een reportage over de tachtig wachtende vrachtwagenchauffeurs in de Rotterdamse Waalhaven. Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. Aandacht voor de dood van de Belgische zanger Jacques Brel, morgen 20 jaar geleden. Veel jonge artiesten laten zich nog altijd door hem inspireren. Stef Bos, Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) en Thé Lau (The Scene) praten daarover. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Horizon. Wetenschapper John Ostrom houdt al dertig jaar vol dat vogels geëvolueerd zijn uit dinosaurussen, waaronder de velociraptor. Niemand geloofde hem, totdat een boer in China het fossiel van een gevederde dinosaurus vond. BBC2, 22.25-23.15u.

Panorama. Over hoe renners en verzorgers met doping omgaan. Een gesprek met verzorger Willy Voet, die in juli tijdens de Tour werd aangehouden met een wagen vol EPO en groeihormonen voor zijn Festina-ploeg. Panorama vergezelde hem naar Parijs waar verscheen voor de tuchtcommissie van de Franse Wielerbond. Belg.1, 22.15-22.45u.

Zembla: Stralend afval. Documentaire over de verwerking van nucleair afval in Nederland. Deze is in een impasse geraakt sinds het afval niet meer in zee gedumpt mag worden. Voor- en tegenstanders bestrijden elkaar met hun onwrikbare standpunten, de politiek onderneemt niets en ondertussen stapelt het afval zich op. Uiteindelijk zal er ergens een plaats in een zoutkoepel of een kleilaag gevonden moeten worden. Ned.3, 20.50-21.28u.

AMUSEMENT

Wie denken ze wel dat ze zijn. Deze keer wordt de reputatie van de nieuwe bondscoach Frank Rijkaard onder vuur genomen. Onder meer Henk Spaan, Sjaak Swart en Erica Terpstra geven hun mening over hem. RTL5, 22.40-23.10u.

Margriet jubileum concert. Tijdens een groot muziekspektakel in de Amsterdam ArenA wordt wordt de winnaar van de eretitel 'De familie van het jaar' bekend gemaakt. Met optredens van o.a. Total Touch. Ned.2, 21.46-22.57u.

MUZIEK

Legenden. Serie portretten. De componist Puccini vond de stem van zanger Enrico Caruso goddelijk. De carrière van Caruso verliep als een sprookje. Van straatzanger klom hij op tot een van de grootste operatenoren aller tijden. Hij putte zijn stem en gezondheid uit door veel op te treden en stierf op 48-jarige leeftijd in Napels. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Live from the House of Blues. Compilatie met optredens van Hootie & The Blowfish, Take 6, David Foster en Sheila E. Veronica, 23.55-0.40u.

KUNST

Stardust. Gesprek met Jamie Lee Curtis en regisseur Steve Miner over de film Halloween: H20. Twintig jaar na haar eerste grote rol in de horror-classic Halloween moet Curtis opnieuw de strijd aangaan met psychopaat Michael Myers. Veder geeft Roel Bentz van den Berg zijn mening over Out of Sight, de nieuwe verfilming van een roman van Elmore Leonard. Ned.3, 19.53-20.20u.

Die grosse Buchnacht der ARD. Verslag van de Buchmesse. Duitsl.1, 23.00-00.30u.

FILMS

.Marie (Marian Handwerker, 1993, België/Frankrijk/Portugal). Sensitieve road movie over een zwangere tiener (Marie Gillain) die Brussel ontvlucht en op weg gaat naar Portugal, mede om het 7-jarige zoontje van een verongelukte vriend naar zijn moeder te brengen. Een monumentje voor liefde en hoop in een wrede wereld. TV5, 20.00-22.00u.

.Femme entre chien et loup / Een vrouw tussen hond en wolf (André Delvaux, 1979, België/Frankrijk). Zie Film-Vooraf. TV5, 22.35-0.30u.

.Six Degrees of Separation (Fred Schepisi, 1994, VS). Slim geschreven mengsel van kluchtige satire en psychologisch drama biedt haarscherp portret van de artistieke elite van New York. Welgesteld kunstenaarsechtpaar Donald Sutherland en Stockard Channing zwicht voor de charme van een om hulp vragende jongeman (Will Smith) die beweert de zoon van Sidney Poitier te zijn. Ned.1, 23.11-0.59u.

.La combat dans l'île (Alain Cavalier, 1962, Frankrijk). Onder toeziend oog van Louis Malle gemaakt debuut van regisseur van wie in ons land de afgelopen twintig jaar alleen Thérèse werd uitgebracht, behoort tot de vroegste Franse films die zich over politiek terrorisme bogen. Met Jean-Louis Trintignant als extremist en Romy Schneider als diens echtgenote die een affaire begint met een pacifist. Duitsl.2, 0.30-2.10u., zw, tweetalig.

Ja milujem, ty milujes / I Love, You Love (Dusan Hanák, 1980, Tsjechoslowakije). Alcoholische postbeambte probeert fles af te zweren om zich te kunnen ontfermen over zwangere vriendin van aan drank bezweken vriend. Duitsl.1, 0.50-2.30u., tweetalig.

.Seven Minutes / George Elser - Einer aus Deutschland (Klaus Maria Brandauer, 1989, West-Duitsland/Oostenrijk). In zijn Engelstalige regiedebuut laat Brandauer zichzelf excelleren in zwijgzame hoofdrol van man die mislukte bomaanslag op Hitler pleegde, november 1939, na een jaar voorbereidingstijd. Zorgvuldig monument is rijk aan clichés. BBC1, 1.00-2.35u.

Ewiger Walzer (Paul Verhoeven, 1954, West-Duitsl). Romantische filmbiografie waarin Johann Strauss de dood verwerkt van zijn geliefde zangeres Henriette Treffz. Vrijdag, Duitsl.1, 10.35-12.00u.

Rheinsberg (K. Hoffmann, 1967, West-Duitsl). Nostalgische routine-komedie naar novelle van Tucholsky. Berlijns stelletje beleeft mooie dagen in de provincie. Vrijdag, Duitsl.2, 14.25-15.45u.

.Die Drei von der Tankstelle (W. Thiele, 1930, Duitsland). Vermaarde, succesrijke Duitse musical waarin pomphouders Willy Fritsch, Hains Rühmann en Oskar Karlweis de crisisjaren wegzingen. Vrijdag, Duitsl.1, 14.30-16.00u., zw.