Selectie; Muziek

MUZIEK

Nederlands KamerkoorHet Nederlands Kamerkoor zingt olv Paul van Nevel Spaanse polyfone muziek uit de 15de, 16de en 17de eeuw. 10 okt 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam; 11 okt 20u St. Bartolomeuskerk Beek-Ubbergen; 13 okt 20u15 Laurenskerk Rotterdam; 14 okt 20u15 Grote of St. Laurenskerk Alkmaar; 15 okt 20u15 Nieuwe Kerk Den Haag.

Ian BostridgeDe Engelse tenor Ian Bostridge zingt de eerste twaalf liederen van Schuberts liederencyclus Winterreise en Winter Words van Benjamin Britten. 10 okt 20u15 Kleine Zaal Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

GrachtenhuizenZes Amsterdamse musea, die alle zijn gevestigd in grachtenhuizen gaan samenwerken op het gebied van tentoonstellingen, lezingen, thematische rondleidingen en concerten. Dat wordt 10 en 11 okt van 13-17u gevierd met een reeks concerten in alle deelnemende musea. De meeste concerten met klassieke kamermuziek, vertolkt door instrumentalisten en vocalisten, duren 45 minuten en worden per middag meestal drie keer gegeven, zodat men al wandelend een reeks concerten kan bijwonen. Men betaalt de gebruikelijke toegang, in alle musea is de Museumjaarkaart geldig. Het Bijbelsmuseum Herengracht 366; Museum Amstelkring Oudezijds Voorburgwal 40; Museum Van Loon Keizersgracht 672; Theatermuseum Herengracht 168-174; Museum het Rembrandthuis Jodenbreestraat 4-6; Museum Willet-Holthuysen Herengracht 605.

Willem PijperHet Brabants Orkest presenteert een portret van de componist en muziekessayist Willem Pijper (1894-1947). Niklas Willén dirigeert het orkest op 9 okt 20u15 in het Muziekcentrum Frits Philips de zes symphonische epigrammen, het pianoconcert (solist: Piers Lane), de symfonieën nrs 1 en 3 en de zes adagio's. Het Hexagon Ensemble speelt 10 okt 16u in de Azijnfabriek in Den Bosch kamermuziek van Willem Pijper en Rudolf Escher.

Ladysmith Black MambazoDe Zuidafrikaanse a capella zangroep Ladysmith Black Mambazo kon en kan het ook zonder schutspatroon Paul Simon. 10 okt Schouwburg Tilburg, 11 okt Chassé Breda, 12 okt Paradiso Amsterdam, 14 okt Stadsgehoorzaal Leiden, 16 okt Maaspoort Venlo, 17 okt Dr. A Philipszaal Den Haag, 18 okt Concergebouw Haarlem, 19 okt MC Enschede, 21 okt Harmonie Leeuwarden, 22 okt Luxor Rotterdam.

Illinois JacquetAls saxofonist was hij ooit berucht door zijn 'hollers' en 'screams' maar als leider van een goed ouderwetse big band wordt Illinois Jacquet terecht zeer gerespecteerd. Voor de pauze speelt het trio van pianist Hank Jones. 11 okt Concertgebouw Amsterdam.

Rufus WainwrightDe zoon van Loudon Wainwright III lacht hopelijk niet zo hard om zijn eigen grappen als vaderlief. De muziek van zijn debuutalbum mag er zijn en doet helemaal niet zo singer/songwriterig aan als zijn afstamming doet vermoeden, ondanks de inbreng van de kopstukken uit de Californische muziekmafia als arrangeur Van Dyke Parks en producer Lenny Waronker. Meer nog dan Ziggy Marley, Sean Lennon of Chris Stills moet Rufus Wainwright in staat worden geacht om aan het beroemde-vadersyndroom te ontsnappen. 8 okt Paradiso, Amsterdam, 15 okt Crossing Border, Congresgebouw Den Haag.