Selectie; Galerie

GALERIE

PicturaHet werk van Evelyn Jansen, te zien op de tentoonstelling 'Nachtlicht' in Pictura, gaat over transparantie en gelaagdheid. Haar tekeningen zijn gemaakt op transparante vellen die over elkaar zijn gelegd, de schilderijen bestaan uit verschillende lagen met vormen en lijnen die over elkaar heen zijn geschilderd. Zo voegt de kunstenares tegenstrijdigheden als schijn en werkelijkheid of bewustzijn en onderbewustzijn in één werk samen. T/m 5 nov in Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht. Di t/m zo 14-17u. In de foyer van Pictura is in dezelfde periode een tentoonstelling met werk van Robin Lassche te zien.

Raymond CuijpersVoetbal is meer dan alleen een spel voor Raymond Cuijpers. De kunstenaar, die zelf ooit bij Roda JC voetbalde, heeft de sport tot onderwerp van zijn kunst gemaakt. In video's, schilderijen en tekeningen houdt Cuijpers zich bezig met vragen als 'wat gebeurt er in het hoofd van een voetballer als hij scoort?' en probeert hij deze explosie van gedachten en emoties te verbeelden. T/m 13 nov in de LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden. Ma t/m za 10-22u, zo 14-17u.

KkepDe reizende tentoonstelling 'Mooi versus mentaliteit' die deze zomer langs verschillende steden in Zuid-Holland trok, heeft in Delft de laatste halte bereikt. In het kader van deze kunstestafette ontwikkelde het kunstenaarsduo KKEP het project 'DelftWrap', dat het eeuwenoude Delfts blauw een nieuw imago geeft. Toeschouwers kunnen met behulp van speciale software hun favoriete foto's omzetten tot een authentieke Delftsblauwe tegel. Daarnaast omvat de tentoonstelling werk van o.a. Alicia Framis, Sjaak Langenberg, Lydia Schouten en Jeanne van Heeswijk. T/m 24 okt in Kunstcentrum Delft, Kruisstraat 71, Delft. Wo en do 13u30-18u, vr 13u30-21u, za 11-17u. Tevens te zien op www.delftwrap.com.

Lydia SchoutenIn het kader van het project 'De Galerij' nodigt De Paviljoens kunstenaars uit om de stad en inwoners van Almere fotografisch vast te leggen, om zo bij te dragen aan een visuele geschiedschrijving van de stad. Mediakunstenaar Lydia Schouten werd als eerste gevraagd haar visie te geven en heeft zich in haar foto's gericht op de leegte van het polderlandschap. T/m 1 nov in De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. Di t/m zo 12-17u.

En verderSchilderijen van David Urban t/m 29 okt bij Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Lisa Couwenbergh t/m 7 nov in De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Schilderijen van Ed Gebski t/m 7 nov bij Loerakker. Keizersgracht 380, Amsterdam; Schilderijen van Monique Broekman t/m 7 nov in The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, Amsterdam; Tim Benjamin, Willem Sanders en Peter Mason t/m 18 okt in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem; Erwin Wurm en Martin Walde t/m 1 nov bij Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.