Selectie; Films

FILMS

East Palace, West Palace (Dong Gong, Xi Gong)Explosieve speelfilm van niet-officiële Chinese filmmaker Zhang Yuan concentreert zich op het verhoor van een jonge homoseksueel, opgepakt in een parkje in Peking, door politieman, die zich laat meeslepen in sadomasochistisch spel van aantrekken en afstoten. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

GummoWoest experimenterend debuut van 23-jarige Harmony Korine bestaat uit een tamelijk losse reeks portretjes van jongeren in een arm Amerikaans stadje, waar een tornado de fysieke aanwezigheid en morele invloed van volwassenen vernietigd heeft. Soms trefzeker, dan weer de plank misslaand choqueert Korine de normen en kijkgewoonten van de toeschouwer. Prijs van de Nederlandse filmkritiek op Rotterdams festival 1998. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

De PijnbankMet zevenmijlslaarzen dendert Theo van Gogh in De Pijnbank van naturalistische banktaferelen naar de masochistische versie van het christelijke lijdensverhaaal en weer terug. Jack Wouterse is fenomenaal als de met ontslag bedreigde bankbediende die zich staande moet zien te houden in grimmige, sardonische film. Amsterdam: The Movies.

Saving Private RyanDoorsnee soldatendrama, waarin de enig overgebleven zoon van een boerengezin uit Iowa in het Normandië van de tweede Wereldoorlog moet worden opgespoord, ontleent zijn belang aan de met groot verantwoordelijkheidsgevoel gefilmde landing van de Amerikaanse troepen op Omaha Beach tijdens D-Day. De reconstructie van de chaos door Steven Spielberg is een cinematografische, treurige triomf, en maakt een onuitwisbare indruk. In meer dan 83 theaters.

TitanicIn duurste film aller tijden (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee passagiers van de Titanic (Leonardo di Caprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. In meer dan 35 theaters.

En verderThe Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Camera. Utrecht: City / Movies; The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé; The Ice Storm Den Haag: Babylon. Amsterdam: The Movies. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver; Kleine Teun Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: City / Movies; De Poolse Bruid In meer dan 10 theaters; Primary Colors Amsterdam: Cinecenter. Helmond: Filmhuis Helmond.