SELECTIE

Een selectie uit het programma van Crossing Border:

4 Hero Eenmalig Nederlands optreden van grensverleggend Brits duo, dat futuristische drum 'n' bass-ritmes, soulvolle zang en jazzy songs combineert met een 21-mansorkest.

Freek de Jonge Deze week nog toegevoegd aan het programma: Freek de Jonge zingt, begeleid door de band van Robert Jan Stips, en ook enkele malen door zijn echtgenote Hella op viool. Titel van een uur Freek de Jonge vocaal: Rapsodia, anagram van Paradiso.

Johnny Dowd Amerikaanse 50-jarige zanger die de luisteraar de stuipen op het lijf jaagt met tamelijk vals gezongen songs over moord en de blues. Zelf klinkt hij alsof hij voor niemand bang is, omdat er weinig ergs is dat hij nog niet heeft gezien of gedaan.

Jello Biafra Amerika begint meer en meer op de voormalige Sovjet-Unie te lijken, vindt Jello Biafra, voormalig zanger van de beruchte punkband Dead Kennedys. Scherp, sarcastisch, demagogisch maar onbedaarlijk grappig legt hij tijdens zijn spoken word-optredens precies uit wat er mis is met de VS en de wereld.

Bloem Opzienbarende zangeres uit Haarlem, die in haar speelse liedjes en presentatie een frisse en eigen kijk op de wereld toont; tijdens één van haar eerste optredens, op Crossing Border '96, nam ze het publiek voor zich in. Binnenkort verschijnt haar debuutalbum.

Karl Hyde/ Tomato Project Experiment van Karl Hyde, bekend van de groep Underworld, waarmee hij hypnotiserende dansbare muziek maakt. Op Crossing Border brengt hij een mengeling van videobeelden, gesproken woord en beats.

Junot Díaz New-Yorkse schrijver die opgroeide in de Dominicaanse Republiek. Zijn debuut Lost Boys werd onthaald als literaire sensatie: een in een superieure stijl geschreven verhalenbundel over mishandeling, tienermisdaad en geweld, over dealers, junkies en hoeren.

Juliette Gréco Eerste concert van deze Franse legende in Nederland in lange tijd. Eén van de grote vertolkers van het Franse chanson.

James Salter Amerikaanse auteur die fenomenaal schrijft over vliegtuigen en vrouwen. Eind vorig jaar verscheen Dwars door de dagen, de Nederlandse vertaling van de memoires van Salter (1925).

Joseph O'Connor Ierse schrijver van zes succesvolle romans - onder meer True Believers, Desperadoes, The Secret World of the Irish Male en The Salesman - en twee toneelstukken. Met een soepele stijl schrijft hij boeken die spannend, ontroerend en humoristisch zijn.

Chezeré Bezielde Engelse soulzangeres, die eerder dit jaar op het Drum Rhythm Festival indruk maakte met emotionele, trieste, sober gebrachte liedjes.

Kristin Hersh Zangeres die lange tijd frontvrouw was van de groep Throwing Muses uit Boston, en onlangs haar tweede solo-album uitbracht. Hersh' liedjes hebben een soms huiveringwekkende intensiteit. Your Ghost, een duet met REM-zanger Michael Stipe, werd vier jaar geleden een hit. Onlangs bracht ze de nieuwe cd Strange Angels uit.

Gerard Reve 'Vrijheid! Ziekte! Ouderdom! Lang leve de Dood!'