Scherpe daling beurzen Europa

AMSTERDAM, 8 OKT. Opnieuw zijn de koersen op de Europese aandelenmarkten vanochtend scherp gedaald. Op het Damrak zakte de AEX-index met 35,42 punten (ruim 4 procent) naar 821,69 punten. De Japanse Nikkei-index sloot vanochtend 5,8 procent lager. Daarmee was de 6,2 procent wionst van de voorgaande dag nagenoeg geheel verdwenen. De Amerikaanse Dow-Jones-index sloot gisteren vrijwel gelijk.

De Europese beurzen staan onder druk door de daling met 9 procent van de dollar ten opzichte van de Japanse yen. In Amsterdam noteerde de dollar vanmorgen bijna drie cent lager op 1,7925 gulden.

Op het Damrak zette de daling, gisteren door een handelsstop een tijdelijk halt toegeroepen, zich vanochtend voort. De koersen, die dinsdag nog 5,9 procent stegen, sloten gisteren 2,4 procent lager. Met verlies bedroeg vanochtend maximaal 4,1 procent. In Frankfurt was het verlies vanochtend minder groot. De DAX-index verloor 3,2 procent. De koersen in Parijs daalden 1,9 procent.

Londen hield vanochtend zijn adem in, in afwachting van een rentebesluit van de Britse centrale bank. De graadmeter van de honderd belangrijkste aandelen, de FTSE-100, daalde met 1 procent. Groot-Brittannie kan het tweede Europese land zijn dat deze week zijn rente verlaagt. Dinsdag verlaagde Spanje zijn disconto van 4,25 naar 3,75 procent.