Schalks-ironisch

PATRICK McCABE Iers schrijver, twee keer genomineerd voor de Bookerprize: in 1992 met The Butcher Boy, dit jaar met Breakfast on Pluto.

“Breakfast on Pluto komt voort uit twee popsongs. De ene, een hitje van Don Partridge uit 1969, werd de titel. De andere song die door het verhaal heenspeelt, is Son Of A Preacher Man van Dusty Springfield, niet alleen wegens de titel, maar ook omdat ik in het proza streefde naar de toon waarop Springfield zingt: schalks-ironisch, quasi-verveeld, optimistisch met doodsangst onder de oppervlakte.

“Het idee om [Breakfast on Pluto] te situeren tegen de achtergrond van de Londense glamrock, kreeg ik toen Gavin Friday me vroeg om een hoestekst te schrijven.(-) Maar de fascinatie was er allang. Men vergeet wel eens wat voor indruk de glamrock maakte op de jeugd in conservatief Ierland.” 19 juni 1998