Plan-Clinton alleen met particuliere hulp uitvoerbaar

WASHINGTON, 8 OKT. Het Amerikaanse plan voor een speciaal noodfonds ter ondersteuning van landen waar 'besmetting' door een financiële crisis dreigt is pas uitvoerbaar als particuliere schuldeisers tot medefinanciering bereid zijn. Dat zegt beleidsdirecteur Jack Boorman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

President Clinton lanceerde vorige week vrijdag zijn plan voor een 'mechanisme' om snel kredieten te verschaffen aan landen die ondanks een goed economisch beleid met een financiële crisis worden bedreigd. Het noodfonds zou volgens de Amerikanen in het kader van het IMF moeten worden ingepast.

De Groep van zeven industrielanden (G7) reageerde vorige week voorzichtig positief op Clintons plan. Het beleidsbepalende Interim Comité van het IMF besloot afgelopen zondag het plan te “onderzoeken”. Aan eventuele uitvoering verbond het Interim Comité de voorwaarde dat het Amerikaanse Congres eerst de door Washington toegezegde bijdrage van 18 miljard dollar aan de verhoging van de IMF-reserves vrijgeeft. Een compromis daarover in het Congres leek gisteren nabij.

Boorman onderstreepte gisteren dat voor uitvoering van Clintons plan een aantal “potentiële problemen” moet worden opgelost. Hij noemde met name het betrekken van de particuliere sector bij de totstandkoming van noodfinanciering voor een land waar crisis dreigt. Dat betekent dat particuliere schuldeisers van tevoren bereid moeten zijn hun aandeel in een noodpakket te nemen. “Alleen dan kan er genoeg geld op tafel komen om bevreesde investeerders ervan te overtuigen hun geld in een bepaald land te laten.”

Hij zei ook dat Clintons plan nu meer de status heeft van een “concept” dan van een uitgewerkt voorstel. Boorman merkte op dat het IMF was verrast door het plan. De Amerikaanse vertegenwoordiger van het IMF had het bij de voorbereiding van de deze week gehouden jaarvergadering niet ter sprake gebracht.

Een hoge Wereldbankfunctionaris zei gisteren te verwachten dat de Wereldbank aan de financiering van Clintons plan zal bijdragen. Hij wees in dit verband op de eerder in gang gezette voorbereiding van een noodfaciliteit van de Wereldbank voor kredieten die feitelijk het karakter hebben van betalingsbalanssteun. Het gaat om de zogenoemde Emerging Structural Adjustment Facility. Wereldbankpresident Wolfensohn waarschuwde tijdens de jaarvergadering dat dergelijke steunverlening beperkt moet blijven, omdat de primaire taak van de bank armoedebestrijding is. In kringen van de Wereldbank wordt erkend dat Amerikaanse druk een grote rol speelt bij de deelname van de Wereldbank aan snelle noodfinanciering. Zo werd eind vorig jaar 5 miljard dollar betalingsbalanssteun aan Zuid-Korea verleend.

Een IMF-woordvoerder zei gisteren dat nog steeds intensief overlegd wordt over een noodpakket van 30 miljard dollar voor Brazilië. Het wachten is volgens hem slechts op het officiële verzoek door de Braziliaanse regering.

    • Hans Buddingh'