Opera in Brussel breidt uit

BRUSSEL, 8 OKT. De Brusselse Nationale Opera krijgt een groot repetitie- en ateliercomplex aan de Leopoldstraat achter de Koninklijke Muntschouwburg. De al twintig jaar leegstaande Vanderborght-winkelmagazijnen, met een totale oppervlakte van 20.000 vierkante meter, zullen worden verbouwd tot studio's voor orkest-, zang- en operarepetities en werkplaatsen voor kostuum- en decorproductie. Verder komen er kantoren en een museumruimte. Het plan, dat in de herfst van 1999 klaar moet zijn, gaat 18 miljoen gulden kosten. Zestien miljoen daarvan zal de Nationale Opera betalen uit eigen middelen en leningen. Voor de resterende twee miljoen wordt een beroep gedaan op sponsors en particuliere operaliefhebbers.

In het jaar 2000 viert de Muntschouwburg het 300-jarig bestaan. Het huidige theater is het derde. De eerste opera werd afgebroken voor een nieuw theater waarin in 1830 de Belgische opstand tegen Nederland begon. Na een brand in het midden van de vorige werd het herbouwd en bij de renovatie in 1986 kwam er een repetitiezaal op het dak.

Ter gelegenheid van het jubileum van de Muntschouwburg worden in de periode 1999-2003 wereldpremières gegeven van opera's van Philippe Boesmans (Ein Wintermärchen, John Casken (A Gods Liar), Wim Henderickx (The Triumph), Luca Francesconi (Ballata), Kris Defoort (The woman who walked into doors) en Pierre Bartholomée (Oedipe sur la route).