Na 'smaad' ex-wethouder; Hilversum: aanklacht tegen Nagel

HILVERSUM, 8 OKT. De Hilversumse oud-wethouder J. Flink dient een aanklacht in wegens smaad tegen fractieleider J. Nagel van Leefbaar Hilversum. Volgens Nagel zou Flink de politieke crisis in de gemeente hebben geforceerd om in zaken te kunnen gaan.

Flink, nu voorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, kondigde de gerechtelijke stappen gisteravond aan tijdens de raadsvergadering waarin een nieuw college van B en W werd gekozen. Het college in Hilversum bestaat nu uit VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66, met de steun van SGP/GPV/RPF. Leefbaar Hilversum, met veertien zetels de grootste fractie, blijft buiten het college, omdat zij weigert haar twee wethouders, D. Munnik en A. Haye, terug te trekken. Vooral het aanblijven van A. Haye was voor alle partijen onaanvaardbaar.

Nagel maakte begin deze week bekend dat Flink op 1 augustus een BV heeft opgericht, die zich bezig houdt met advies en management van projectontwikkeling. Dit was ruim twee weken voordat Flink en VVD-wethouder B. Mooijen op 17 augustus uit het college stapten, nadat Nagel kritische vragen had ingediend wegens het mislukken van een subsidieaanvraag voor een onderzoek naar een spoortunnel. Volgens de twee wethouders moesten de vragen worden beschouwd als een motie van wantrouwen.

Nagel stelt dat Flink de vragen heeft aangegrepen om een crisis te forceren, zodat hij zijn handen vrij krijgt voor een zakelijke carrière. De fractieleider van Leefbaar Hilversum acht het 'uitgesloten' dat Flink, die toen nog wethouder van grondzaken was, zijn werk in de BV kan combineren met zijn werk als wethouder “zonder het risico van ontoelaatbare belangenverstrengeling”.

Ook zou Flink 'opzettelijk' hebben nagelaten zijn nevenfunctie te melden, zodat hij gehandeld zou hebben in strijd met de gemeentewet. Volgens Nagel betekent dit dat zijn fractie op oneigenlijke gronden buitenspel is gezet, de aspirant-collegepartijen “op zijn minst zijn misleid” en dus de onderhandelingen over een nieuw college moeten worden heropend, opdat Leefbaar Hilversum alsnog tot het college kan toetreden. De andere partijen zijn niet ingegaan op dit aanbod. J. Boersma van de eenmansfractie SGP/GPV/RPF sprak van een 'onethische' actie.

Flink wijst erop dat hij zijn BV op 22 september heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar dat om boekhoudkundige redenen 1 augustus als oprichtingsdatum is gekozen. Pas op 26 september kreeg hij bevestiging van de inschrijving, zodat hij niet eerder die nevenfunctie heeft opgegeven. Voorts zouden de activiteiten van zijn nieuwe 'dochter-BV' in het verlengde liggen van Eyecatchers BV, waarvan Flink al jaren eigenaar/directeur is. Bovendien stelt Flink dat hij met zijn nevenactiviteiten niet actief is in de regio Hilversum zodat belangenverstrengeling niet aan de orde is.