Legerleider Pakistan stapt op na kritiek

NEW DELHI, 8 OKT. De leider van de Pakistaanse strijdkrachten, generaal Jehangir Karamat, is gisteravond onverwachts afgetreden. Karamat zei te betreuren dat zijn opmerkingen, afgelopen maandag, over de politieke en economische crisis in het land waren uitgelegd als kritiek op premier Nawaz Sharif.

Karamat, die nooit eerder in het openbaar politieke uitspraken deed, zei maandag in Lahore onder meer dat “wij ons de destabiliserende gevolgen van de polariserende vendetta's in de politiek niet kunnen veroorloven, in tegenstelling tot landen met een economisch potentieel”. Volgens de Pakistaanse staatstelevisie diende Karamat zijn ontslag in wegens de “onnodige controverse” die is ontstaan door zijn opmerkingen. Karamats nam zijn besluit te vertrekken “met de beste bedoelingen voor het land”, zo citeerde de televisie de vertrokken legerleider.

Karamat pleitte afgelopen maandag ook voor de instelling van een Nationale Veiligheidsraad waarin het leger een belangrijke rol zou krijgen. Deze Veiligheidsraad zou het besluitvormingsproces in de Pakistaanse politiek moeten versnellen.

Volgens waarnemers in Islamabad volgde Karamats aftreden na een onderhoud met premier Sharif over zijn politieke opmerkingen. Karamat, die drie jaar legerchef was, zou over drie maanden met pensioen zijn gegaan.

Hoewel Karamat in zijn toespraak geen namen noemde, was duidelijk dat hij doelde op Sharif en oppositieleidster en oud-premier Benazir Bhutto. Beiden worden in verband gebracht met grootschalige corruptie en machtsmisbruik. Hun onderlinge politieke strijd, vooral gekenmerkt door wederzijdse beschuldigingen, duurt al jaren.

Verder maakte Karamat zich ernstige zorgen over de diepe financiële crisis waaronder Pakistan gebukt gaat sinds economische sancties werden afgekondigd na de kernproeven in mei. Ook sprak hij over de geweldsgolf in de zuidelijke provincie Sindh, met name in de miljoenenstad Karachi, waar alleen al dit jaar enkele honderden doden zijn gevallen door sectarisch geweld.

Premier Sharif leek gisteren weinig moeite te doen Karamat van zijn ontslag af te houden. Hij bevorderde direct luitenant-generaal Pervaiz Musharraf tot generaal en benoemde hem tot Karamats opvolger.Het aftreden van Karamat komt temidden van speculaties over een mogelijke ingreep van het leger om een einde te maken aan de voortslepende crisis. Karamat ontkende echter dat het leger opnieuw de macht wil grijpen, zoals een Britse krant onlangs meldde. Van de 51 jaar onafhankelijkheid maakte het leger 25 jaar de dienst uit in Pakistan. In 1988 werd de burgerregering hersteld na de dood van generaal Zia Ul Haq. Het leger heeft formeel geen rol in de Pakistaanse politieke besluitvorming, maar algemeen bekend is dat de legerleider nog steeds veel invloed heeft in Islamabad.