LAMSKOTELETTEN MET UIENSAUS

Tijdens onze zomervakantie brachten mijn man en ik onder andere een bezoek aan Collioure, eens een rustig vissersdorpje aan de Frans-Spaanse grens, nu een mediterraan Zandvoort. We deden dat om ansjovis in pekel te kopen, omdat de ansjovis daar volgens mij de beste ter wereld is. Van een vriendin hadden we een adres voor een restaurant gekregen. Het restaurant, Le Neptune, kon niet mooier gelegen zijn; tegen de rotsen met een uitzicht over een hoefijzervormig haventje.

Het eten bleek van topklasse. Een garnituur dat mij in het bijzonder opviel, waren partjes tomaat - tussen zongedroogd en rauw in, en gemarineerd in olijfolie en gemengde kruiden. Heerlijk. Ik heb ze inmiddels in Nederland in grote verpakking in een groothandelswinkel gevonden. Hopelijk zijn ze binnenkort ook in de delicatessenwinkels verkrijgbaar. Als u ze kunt vinden, kunt er de zongedroogde tomaten in dit recept mee vervangen.

Leg de lamskoteletten naast elkaar in een grote schaal. Bestrooi ze royaal met zout en peper en besprenkel met de olijfolie en het citroensap. Wrijf er de knoflook over en leg er de rozemarijn en de laurierbladen op. Dek de schaal af met plasticfolie en laat minstens 4 uur op een koele plek marineren.

Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een zware koekenpan op een matig vuur. Voeg de plakken ui toe, bestrooi royaal met zout en peper en laat onder regelmatig omscheppen circa 20 minuten bakken tot de ui goudbruin is. Schep er de blokjes zongedroogde tomaat door en laat even doorwarmen. Zet weg.

Verhit een paar eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan op een middelhoog vuur. Neem de lamskoteletten uit de marinade en verwijder de rozemarijn en de laurier. Bak de koteletten in circa 4 minuten per kant (langer voor ouder lamsvlees) rosé. U kunt de koteletten ook grilleren; reken er ongeveer dezelfde tijd voor. Schik de koteletten op borden, schep er wat van de ui-tomatensaus naast en dien op.

Voor 4 personen:

4 dubbele lamskoteletten, circa 800 g totaalgewicht

zout en versgemalen peper

3 eetlepels koudgeperste olijfolie, plus extra voor het bakken

2 tot 3 eetlepels vers citroensap

1 grote teen knoflook, fijngehakt

4 grote takken verse rozemarijn

4 grote laurierbladen

4 eetlepels koudgeperste olijfolie

350 g uien, gepeld en in dunne plakken

75 g zongedroogde tomaten, in blokjes

    • Kim Maclean