Lagere dollar treft Damrak hard

AMSTERDAM, 8 OKT. Vrijwel alle hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend fors moeten inleveren onder invloed van een lagere dollar. Uitschieters waren verzekeraar Aegon met een achteruitgang van 7,7 procent (10,80 gulden) op 129,20 gulden. Ook Aholds koers daalde scherp. Dit aandeel werd 6,3 procent (3,60 gulden) minder waard op 53,40 gulden. Beide bedrijven staan bekend als dollargevoelig wegens hun omvangrijke Amerikaanse activiteiten.

De AEX-index, de graadmeter van het Damrak stond halverwege de dag op 821,69 punten. Dat is 35,42 punten (4 procent) beneden het slotniveau van gisteren. Later op de middag daalde de beurs naar het dieptepunt van 814,76 punten, een verlies van ruim 5 procent. De beurshandel zag de dollarkoers met tienden van centen in elkaar zakken.

Vroeg in de middag noteerde de munteenheid 1,8026, bijna twee cent onder het niveau van gisteren. Eerder op de ochtend had de dollar een dieptepunt van 1,7910 gulden bereikt.

Weinig fondsen onttrokken zich aan de malaise. Kopieermachinefabrikant Océ hield zich redelijk staande met een verlies van vijftig cent op 43 gulden. Het bedrijf presenteerde over het derde kwartaal van dit jaar een winststijging van 18 procent. Geruchten over een eventuele winstwaarschuwing, waardoor de koers de afgelopen dagen sterk was gedaald, bleken niet te kloppen.

De financiële waarden zetten hun neergang onverminderd voort. ABN Amro daalde met 1,20 naar 28,60 gulden. Fortis verloor 1,80 op 92,20 gulden. ING leverde 2,40 in en noteerde 72,50 gulden. Verzekeraar ASR daalde met 6,90 naar 119 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index is gisteren met 1,29 punt gedaald naar 7741,69 punten. De beurskoersen kenden grote schommelingen, waarbij de index op sommige momenten op ruim honderd punten winst stonden en soms ruim honderd punten verlies noteerde. Het handelsverloop werd bepaald door uitlatingen van Amerika's centrale-bankpresident Alan Greenspan. Die zinspeelde op een nieuwe renteverlaging in zijn land, maar schilderde ook zo'n somber beeld van de Amerikaanse economie dat beleggers ervoor kozen hun aandelen van de hand te doen.

TOKIO De Nikkei-index daalde met 799,55 punten tot 13.026,06. De teruuggang bedroeg daarmee 5,8 procent.