Laagste koers sinds januari 1997; Dollar in crisis, koersval beurzen

AMSTERDAM, 8 OKT. De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen in Europa onder sterke druk gekomen na een ongekende koersval van de Amerikaanse munt tegenover de Japanse yen.

In de VS en Japan viel de dollar met ruim 9 procent naar 121,25 yen per dollar. Na sluiting van de Japanse valutamarkt verloor de dollar vanochtend nog eens ruim vier procent. In Amsterdam noteerde de dollar vanmorgen bijna twee cent lager op 1,8026 gulden. Dat is de laagste koers sinds januari 1997. Eind augustus van dit jaar noteerde de dollar nog meer dan 2 gulden.

De Nikkei-index, de graadmeter van de Japanse beurs, sloot vanochtend 5,8 procent lager. Vooral bankaandelen daalden scherp.

In geheel Europa reageerden de beurzen met koersdalingen op de snel verzwakkende dollar. Met name Nederlandse aandelen zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de waarde van de Amerikaanse munt. Export naar en investeringen van beursondernemingen in dollarlanden brengen minder op als de dollar een lagere koers heeft.

Rond het middaguur noteerde de AEX-index 4 procent lager op 821,69, de laagste stand sinds juni 1997. Ahold, dat meer dan de helft van zijn omzet uit de VS haalt, was vanmorgen met een koersval van bijna 7 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Duitse aandelen daalden met ruim 3 procent. In Londen bleef de daling beperkt tot 1 procent. Handelaren anticipeerden daarmee op de verlaging van de Britse rente met een kwart procentpunt, naar 7,25 procent, die om een uur vanmiddag bekend werd.

De dollar verzwakte nadat de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan gisteren zei zich zorgen te maken over de invloed van de internationale financiële crisis op de Amerikaanse economie. Ook noemde hij het risico dat banken minder zullen lenen aan particulieren en bedrijven, omdat zij voorzichtiger worden met hun kredietverlening.

De valutahandel trok daaruit de conclusie dat de kans op een terugval van de Amerikaanse economie in 1999 is gestegen, en dat de Amerikaanse rente verder daalt. Minder rente op de dollar maakt het bezit van de munt minder aantrekkelijk.

Dat de verzwakking van de dollar in de VS en Japan uitgroeide tot een uitzonderlijk forse koersval tegenover de yen - de grootste ooit waargenomen - wordt in verband gebracht met het in paniek afwikkelen van grootscheepse speculatieve posities van banken en beleggers, waaronder ook zogenoemde hedge funds, op de financiële markten. Die hebben goedkope en laagrentende yens geleend om elders in de wereld tegen een hogere rente mee te beleggen. Nu de Japanse munt sterk in waarde stijgt, worden hun yen-leningen veel duurder en moeten zij de Japanse munt bijkopen om aan hun verplichtingen te voldoen.