Kinderagenda

Kinderboekenweek'Kom je gauw, ben op jou': versjes, liedjes en gedichten, daarover gaat het op de Kinderboekenweek die gisteren begonnen is en nog t/m 17 oktober duurt. In het hele land wordt er in bibliotheken, boekwinkels en theaters voorgelezen, zijn er sprekende theepoten, voorleesmarathons en speurtochten. Ook is er een poëziewedstrijd voor kinderen t/m 12 jaar met als thema: woorden dansen in mijn hoofd. Tot 30 novermber van dit jaar kunnen gedichten worden ingezonden, daarna worden ze beoordeeld door een schrijvers- en kinderjury en de 150 winnende gedichten worden opgenomen in een bundel die volgend jaar april wordt uitgegeven. En voor het kind dat een gedicht schrijft over het leven van kinderen in andere landen is er de Unicef Poëzieprijs.

ArnhemWo 14 okt van 16u30-18u komen Toon Tellegen (de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk) en Mance Post, die veel van zijn dierenverhalen illusteerde naar de Arnhemse Kinderboekenwinkel, Weverstraat 13. Een dag later op do 15 van 16-17u30 komt het Gouden Paar, Wim Hofman (winnaar van de Gouden Griffel) en Margriet Heijmans (winnaar van de Gouden Penseel). Alle schrijvers zullen voorlezen en vragen over hun boeken beantwoorden. Kinderen kunnen ook meedoen aan een gedichtenwedstrijd, daarvoor moeten ze een vierregelig gedicht maken; ze mogen schrijven wat ze willen, alleen moet er wel het woord boek in voorkomen. De gedichten worden in de boekwinkel opgehangen en op za 17 okt mogen alle kinderen die drie gedichten noemen die zij het mooist vinden. Om 16u worden de stemmen geteld en krijgen de winnaars hun prijzen: boekenbonnen van ƒ 50, ƒ 35 en ƒ 25.

DelftTwee juryleden lopen de hele dag op de Delftse Boekenbende om de leukste drie boekenwurmen uit te kiezen. Verder kunnen kinderen op 11 okt van 11-17u in de Vrije Akademie, Westvest 9 en Theater de Veste, Vesteplein 1 meedoen met de rap- en ritmeshow, in de foyer van De Veste vliegers maken, pennen versieren, boekrollen beschrijven en een schilderij maken. Er zijn workshops verteltheater, stempelen en spelen met letters, een boekenruilbeurs en demonstraties boekbinden, papier scheppen en papier marmeren. En theatergroep Maccus speelt om 12u en 14u de voorstelling 'Faëton' en het Jeugdtheaterschool van de Vrije Akademie 'Oote's avonturen' om 11u, 12u en 13u15. Alle activiteiten zijn gratis, behalve de theatervoorstellingen (ƒ 5). Inschrijven voor de workshops: 015-2602840.

GroningenGeelke van Dellen en Mervyn Gerds van de band 'Stille Mot' zingen dierenliedjes van Annie M.G. Schmidt op 11 okt om 14u30 en 15u30 in het Natuurmuseum, Praediniusssingel 59, Groningen. Om 16u is er een speciaal filmprogramma met dierenrijmen. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ 3 en daarboven ƒ 5.

HaarlemEr is maar voor 35 kinderen plaats in het Mini-theater, waar op vr 9 okt 15u onder leiding van Paul Rooyackers door leerlingen school van 't Heuveltje uit Bloemendaal de kindermusical 'Van Rijm tot Rap' wordt uitgevoerd. Gratis kaartjes (alleen voor kinderen) af te halen tot 13u op Gierstraat 64.

NijmegenIn de Nijmeegse Kinderboekwinkel, Kannenmarkt 27 zijn nu de originele tekeningen te zien van Wim Hofmans boek 'Zwart als inkt'. Heb je vragen over zijn boek, hij komt samen met Margriet Heijmans do 15 okt van 19-20u30 naar de winkel.

RotterdamEen theepot vertelt verhalen, kinderen kunnen hun eigen rap laten horen, gedichten maken onder leiding van Katinka van Dorp, er zijn speurtochten per leeftijdsgroep, schminken en natuurlijk zijn er ook schrijvers die uit hun eigen werk voorlezen op het Kinderboekenweekfeest voor kinderen tot 14 jaar in de Gemeentebibliotheek, Hoogstraat 110 op zo 11 okt van 11-17u. Toegang tot het feest is gratis.

Rapper Vincent Sporkslede, dichteres Jana Beranova en liedjesschrijver Peter Blanker leggen zo 11 okt van 13-17u alles uit over rijmen en rappen bij Donner Boeken, Lijnbaan 150. Daarna kunnen kinderen met een van de drie aan de slag en aan het eind van de middag mogen kinderen die dat durven optreden. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen zich opgeven bij de afdeling kinderboeken tel 010-4132070. Voor de kleintjes (vanaf 4 jaar) is er op wo 14 okt de poppenkast van Jacobus Wieman van 13u30-14u15.

UtrechtTheun Theepot ontmoet op weg naar een feest allerlei mensen, dieren en dingen die zo uit bekende rijmpjes en versjes zijn gestapt. Dan gaat het theefeest beginnen voor kinderen van 4 tot 8 jaar die misschien zelf ook willen meespelen in de Theepotvoorstelling op wo 14 okt om 13u30 en 14u30 in de Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Tel res 030-2322057. Za 10 okt signeert Toon Tellegen vanaf 16u zijn boeken en Piet Klaasse op 14 okt ook om 16u. Do 15 okt om 19u30 is er voor kinderen vanaf 7 jaar een toneelvoorstelling door Sander de Heer over Ferdinand het witte neushoornbeest, die vanuit Afrika naar Nederland vertrekt.

Zierikzee10 kinderboekenschrijvers lezen ieder half uur voor uit hun eigen boeken in een Voorleesmarathon, die 5 uur duurt op za 10 okt van 11-16u bij boekhandel de Vries, Havenplein 15. Kinderen kunnen binnenlopen, hun kussentje pakken en zo lang blijven zitten als ze willen.

Liever de lucht inRotterdam wordt hoe langer hoe meer 'Manhattan aan de Maas'; de gebouwen worden steeds hoger en mooier. Zo 11 okt om 14u organiseert het Schielandhuis, Korte Hoogstraat 31 'Liever de lucht in' voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Eerst wordt de tentoonstelling over Het Witte Huis bekeken en daarna andere hoge Rotterdamse gebouwen. Aan het eind van de middag mogen kinderen hun eigen skyline van de toekomst maken. Toegang gratis (op vertoon van een entreekaartje voor het museum). Res 010-2176738.

ToverbendeDe koning en de koningin van de elfen hebben ruzie over hun kind. De koning wil graag voor zijn kind zorgen, maar de koningin denkt dat zij dat véél beter kan. Ze sluiten een weddenschap af; wie het beste kan toveren mag voortaan vader of moeder zijn en met de gekste toverstreken proberen koning en koningin elkaar te overtreffen. Theater Sluiter speelt op 10, 11, 14, 17 en 18 okt voor kinderen vanaf 4 jaar om 14u15 in de aula van het Museon 'Toverbende' een voorstelling met zang, muziek en acrobatiek. De toegang is gratis op vertoon van een geldig entreekaartje. Inl 070-3381421.

*Komedie 'Toverbende' door Theater Stuiter in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag op 10, 11, 14, 17 en 18 okt om 14u15.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Kinderagenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam