Hier & Daar

Open Dag IISG Op 15 okt houdt het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam open dag. Er zijn rondleidingen, een video over het IISG en vitrines met hoogtepunten uit de collecties boeken, tijdschriften, beeld- en geluidsmateriaal en bijna 2000 archieven, waaronder die van Marx en Engels, Troelstra, Domela Nieuwenhuis, de PvdA, Den Uyl, Provo en de kraakbeweging.

*Cruquiusweg 31, Amsterdam, 10-16u. Tel 020-6685866.

Wetenschapsfestival De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert ter gelegenheid van de wetenschapsweek en het 85-jarig bestaan van de universiteit op 10 okt het Erasmus Wetenschapsfestival. In het Museumpark is van 10-16u het Wetenschapscircus waar demonstraties worden gegeven en het publiek oa scheikundeproefjes kunnen doen. In drie musea, Boijmans Van Beuningen, het Natuurmuseum en het Nederlands Architectuurinstituut worden populair-wetenschappelijke films vertoond en lezingen, rondleidingen gegeven en publieke psychologie-experimenten gehouden.

*Museumpark, Rotterdam. Entree ƒ 7,50, kinderen tot 12 jr gratis, het Wetenschapscircus is ook gratis. Inl 010-4082424.

Kunst en antiekEen herontdekt schilderij van Rembrandt, 'Oude man met tulband' is het hoogtepunt van de PAN Amsterdam, de kunst- en antiekbeurs van de Lage Landen van 11 t/m 18 okt in de RAI Parkhal. Verder presenteren Nederlandse en Vlaamse kunsthandelaren schilderijen en tekeningen, zoals een gezicht op Elburg van Aert van Neer, antieke meubelen waaronder een Frans 18de-eeuws damessecretaire, zilver, glas en keramiek. Op 17 okt (12-18u) is er een speciale dag voor beginnende verzamelaars, de Collectors Day, met een lezing, rondleiding en advies. Kosten ƒ 35.

*RAI Parkhal, Amsterdam, ma t/m vr 11-22, za/zo 11-18u en zo 18 okt 11-16u. Entree ƒ 40, twee pers ƒ 60 (incl catalogus), CJP/65+/groepen va 10 pers ƒ 15, kind. tot 12 jr gratis, 12-18 jr ƒ 5 (excl catalogus). Catalogus ƒ 20. Inl 073-6141965.

Interieur Meubels, keukens, woonaccessoires, vloeren, sanitair en bedden zijn t/m 11 okt te vinden op de Woonbeurs in de RAI in Amsterdam. Verschillende winkels en bedrijven presenteren hun artikelen, waaronder Alessi, Bulthaup, het Arsenaal, Koot Light Design, Vos Interieur Maupertuus en Habitat. En in de Amsterdamse Westergasfabriek wordt t/m 11 okt The Grand Show of Interiors gehouden. Op deze iterieur- en decoratiebeurs worden oa serviezen, antieke spiegels, verlichting, meubelen, juwelen, art-deco en moderne kunst aangeboden.

*Woonbeurs, t/m vr 10-22, za/zo 10-18u. Entree ƒ 20, kinderen tot 4 jr gratis, 4-12 jr ƒ 10. Inl (www.woonbeurs.com). The Grand Show, Gashouder Westergasfabriek Amsterdam, t/m vr 12-22u, za 11-22u, zo 11-18u. Toegang ƒ 20 incl catalogus. Inl 020-6753525.

Inca's In Museum het Princessehof worden op 11 okt om 14u30 twee rondleidingen gegeven, een langs archeologische voorwerpen, keramiek van de Inca's uit de Andes en de ander over de tentoonstelling Fries aardewerk.

*Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden. Tel 058-21274.

Stripdagen Het thema van de Stripdagen, de jaarlijkse bijeenkomst van makers, uitgevers, liefhebbers en verzamelaars van het getekende verhaal op 10 en 11 okt in Breda, is 'Fantasy'. Fantasy verwijst niet alleen naar de magisch-realistische trend in veel stripverhalen, maar ook naar de kaart- en rollenspellen zoals Magic. Op za wordt de Stripschapprijs uitgereikt aan illustrator/striptekenaar Joost Swarte. Bij de opening van de Stripdagen ontvangt Yuri Landman de Prijs van Breda voor Strips. Als speciale gasten zijn uitgenodigd Albert Uderzo, tekenaar van Asterix en Obelix en Myron Waldman, tekenaar van oa Popeye, Betty Boop en de Superman tekenfilms. Tekenaars die hun albums signeren zijn oa Theo van den Boogaard, Gummbah, Hein de Kort, Don Lawrence en Peter Pontiac.

*Het Turfschip, Breda, 10-17u. Toegang ƒ 10, personen kleiner dan 1m50. www.textlitho.nl/stripschap

Muziek in grachtenhuizen Zes kleine musea, gevestigd in Amsterdamse grachtenhuizen gaan samenwerken op het gebied van tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en concerten. De samenwerking wordt ingeluid op 10 en 11 okt met zes concerten, die meerdere malen gespeeld worden tussen 13-17u. Belangstellenden hebben zo de gelegenheid om langs de grachtenhuismusea te lopen en alle concerten bij te wonen. De deelnemende musea zijn: Museum Amstelkring, Museum het Rembrandthuis, Theatermuseum, Museum van Loon, Bijbels Museum en Museum Willet-Holthuysen. Inl 020-6246604.