Goethe nu op cd-rom

FRANKFURT A/M, 8 OKT. Meer dan tachtigduizend nieuwe titels worden deze week op de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd en verhandeld: van de nieuwe roman van Bret Easton Ellis (verschijnt bij Knopf in januari) tot het tweede deel van Jean-Luc Godard par Jean-Luc Godard (Cahiers du Cinéma), en van een cd-rom met het verzameld werk van Goethe tot een gedichtenbundel van de popster Jewel (HarperCollins). Om op te vallen tussen het immense aanbod - er worden ook meer dan 200.000 oudere titels verhandeld - zijn folders, posters, champagneparty's en agressieve verkooppraatjes niet genoeg.

Sommige uitgeverijen kiezen voor een officiële presentatie, die wordt aangekondigd in de dikke Veranstaltungskalender en daardoor nog wat lijkt; zo waren er behalve de gebruikelijke Gastland-voordrachten van Zwitserse schrijvers gistermiddag maar liefst drie lezingen over de 'feine englische Art sich zu kleiden.' Andere uitgeverijen richten hun stand op een extra opvallende manier in: met een boom vol boeken, een batterij computers of zelfs een nagebouwd café.

Die laatste gimmick heet Rick's Café Américain: uitgeverij Time Warner heeft de beroemde kroeg uit Casablanca geprobeerd na te bouwen ter gelegenheid van de publicatie van As Time Goes By, de door de Amerikaanse journalist Michael Walsh geschreven vervolgroman op de film Casablanca. Het boek is volgens de eerste recensies weinig soeps, maar verscheen deze week in een oplage van een miljoen exemplaren simultaan in vijftien landen. En natuurlijk zijn de filmrechten verkocht; Isabella Rossellini zou al gevraagd zijn de rol van haar moeder Ingrid Bergman te spelen.

En hoe vergaat het de Nederlanders? Zij bezetten zoals gewoonlijk een bescheiden hoek van de onderste verdieping van hal 9. Hun kraampjes zijn over het algemeen krap. “Iedere meter kost kapitalen”, verzucht een kleine uitgever. Maar dat staat grote zaken niet in de weg. 'Hot books' zijn onder andere Het huis van de zeven zusters van Elle Eggels (dat al vóór de Buchmesse door Vassallucci voor 125.000 dollar aan Kruger Verlag was verkocht) en de boeken van Cees Nooteboom (die nu ook in Turkije gaan verschijnen). Onder de weinige Nederlandse auteurs die zelf in Frankfurt aanwezig zijn om hun nieuwe romans te promoten, is in ieder geval Harry Mulisch. “Ik heb De procedure ter hand gesteld aan mijn buitenlandse uitgevers”, zegt hij; “maar totdat de Duitse vertaling er in januari is, kan niemand het boek nog lezen. Ach, ik ben hier ook niet om boeken te verkopen, maar gewoon voor de gezelligheid.”

    • Pieter Steinz