FC Volendam strijdt met man en macht tegen faillissement

ROTTERDAM, 8 OKT. Interim-voorzitter A. Tuiten voert een race tegen de klok om voetbalvereniging FC Volendam te behoeden voor een faillissement. “Mensen uit het dorp drukken me spontaan een envelop met 500 of 1.000 gulden in de hand”, vertelt Tuiten. “Ik heb van een Volendams bedrijf al de garantie dat ik 200.000 gulden krijg. Nog twee ondernemingen storten elk 50.000 gulden.”

De eerstedivisiclub zit in acute liquiditeitsproblemen. Vóór 20 oktober heeft FC Volendam 650.000 gulden nodig om de salarissen van de spelers en de andere werknemers van Volendam te kunnen betalen. “Anders is het gedaan met deze club”, aldus Tuiten.

Toch gelooft de Volendam-voorzitter niet dat het tot een faillissement zal komen. Zijn noodkreten tijdens een voorlichtingsavond in Volendam hebben effect gehad. De businessclub trekt zijn portefeuille en de stortingen van de ongeveer 1.500 leden van de supportersvereniging druppelen langzaam binnen. Tuiten voelde zich niet opgelaten met de pet in de hand door het dorp te gaan. “We hebben opening van zaken gegeven om te voorkomen dat iedereen denkt: 'Het zal wel loslopen.' Het totale tekort op de begroting bedraagt 2,9 miljoen gulden en we kunnen in een dorp met 26.000 inwoners niet als FC Groningen een beroep doen op de gemeente. Als ik nu eerst maar die 625.000 gulden kan vinden. Dan krijgt Volendam weer even lucht.”

Natuurlijk had Jan Keizer met de Volendamse popgroep BZN graag een benefietconcert willen geven om zijn club te redden. “Want ik zit nog bij elke thuiswedstrijd op de tribune en ik volg Volendam zelfs als ze uit spelen”, zegt de zanger tussen twee tv-opnamen door. “Maar de kosten van een optreden in het Volendam-stadion worden schromelijk onderschat. En denk jij dat Limburgers een kaartje kopen voor BZN om Volendam aan geld te helpen? De oorzaak voor de financiële problemen is het debacle met Sport7. Het toenmalige bestuur had het geld uit die televisie-inkomsten beter in de club kunnen steken dan in de salarissen van de spelers.”

Dat beeld klopt volgens Volendam-voorzitter Tuiten niet. “Ik verwijt mijn voorgangers niets. Ze hebben het stadion keurig laten renoveren op basis van 3,5 miljoen per jaar van Sport7. Op basis van dat bedrag moesten we jaarlijks 700.000 gulden aflossen bij de bank. Nu ontvangen we nog maar 1,5 miljoen aan tv-inkomsten en als Volendam niet meteen terugkeert naar de eredivisie zullen we inderdaad drastisch moeten snoeien in de salarissen van de spelers.”

Van de huidige selectie drukken spits Marco Boogers en verdediger Marco Gentile zwaar op de begroting. Volgens voorzitter Tuiten zijn beiden uit solidariteit met Volendam gebleven toen de club vorig seizoen degradeerde naar de eerste divisie. “Maar in hun contracten is een clausule opgenomen dat ze Volendam vrijwillig zullen verlaten als de club ook volgend seizoen in de eerste divisie speelt.”