FAVORIETEN

Tien hoogtepunten van het festival door de jaren heen, volgens festivaldirecteur Louis Berhre:

Andy Cairns “De zanger van Therapy? Was heel zenuwachtig over wat hij ging doen. Hij had een cellist bij zich om zijn teksten te onderstrepen, en het werd in die oude kerk in Den Haag, een prachtig evenement.”

Jhelisa “Zij had speciaal voor de gelegenheid een akoestische set ingestudeerd. Dat gaf me kippenvel.”

16 Horsepower “Ben ik groot fan van. Ook kippenvel.” Blixa Bargeld “Van hem heb ik geleerd dat je met heel weinig veel kunt bereiken. Hij had slechts een microfoon en een voetpedaal waar hij overdubs mee maakte, en het effect van die steeds herhaalde zinnen was indrukwekkend.”

Douglas Coupland “Kurt Cobain had kort tevoren zelfmoord gepleegd. Coupland, een heel vreemde jongen, vertelde daar een mooi persoonlijk verhaal over.”

Daniel Cohn Bendit “Hij was de grote studentenleider in Parijs, in 1968. Op Crossing Border vertelde hij een verhaal in het Engels, Duits en Frans. Naadloos sprong hij heen en weer. Fantastisch vond ik dat.”

David Thomas & the Pale boys “Die grote dikke man met die kleine accordeon die de hele zaal plat kreeg. Hij had allemaal oude apparatuur bij zich, dus er ging af en toe wel wat mis. Maar dat gaf niets. Al heeft hij na afloop een van zijn muzikanten nog geslagen.”

Arnon Grunberg “Het allereerste optreden. Hij was zo nerveus voor dit eerste optreden voor een groot publiek dat we tien minuten op de wc-deur hebben moeten kloppen. Maar toen hij daar eenmaal stond, wist je: hier staat een bijzonder iemand.”

Zita Swoon: muziek bij de film Sunrise “De eerste keer dat de Belgische groep Moondog Jr., onder de naam Zita Swoon, muziek maakte bij deze oude film. Later hebben ze het ook nog gedaan op het Holland Festival. Het was erg mooi.”

Sapphire “Ze heeft kracht geput uit vele nare ervaringen in haar leven. Het heeft haar gemaakt tot wie ze is: een vrouw met oprecht werk en een zeer authentiek optreden.”