Engel en duivel

BLOEM Eigenzinnige zangeres uit Haarlem, volledige naam Bloem de Wilde Ligny.

“Ik kan én geen noten lezen, én ik ken geen muzikale termen. Dus om iets aan te duiden moest ik in allerlei vaagheden vervallen. Dan had ik het over een 'paars' geluid of dat ik van 'die glittertjes' in de muziek wilde hebben. Ik weet heel goed wat ik met glittertjes bedoel en mijn muzikanten gelukkig ook. Net zoals er heel duidelijk een paars geluid bestaat. Zo is er ook iets dat onmiskenbaar klinkt als een slangetje met een pompje eraan, waar roze zeepschuim uit komt. (-)

“Ik zong altijd op die grillige manier, maar toen ik ongeveer dertien was en heel ongelukkig, wilde ik een tijdje een andere stem hebben. (-) Daarom ging ik netjes, 'glad' zingen, gewoon rechtuit dus. Dat heb ik twee jaar volgehouden. Maar plotseling hoorde ik mezelf op een onbewaakt ogenblik zingen, op die ouderwets wisselvallige manier. Ik herkende mijn 'oude' stem, waarna ik nooit meer anders ben gaan zingen. Hoog en laag, engel en duivel. Zo moet ik klinken, want dat bén ik ook allemaal.” 9 januari 1997