Een kelder op zolder

Wijnexpert Lucette Faber en taxateur Frank Jacobs nemen een kijkje in de kelder van lezers. Deel 3 in deze serie: een hoog gelegen kelder in Groningen.

SIGNALEMENT

Afmetingen: 2m hoog, 2m50 breed, 3m50 diep. Langs drie kanten rekken, verdeeld in vakken

Ouderdom: 6 jaar, in de huidige vorm 1 jaar

Temperatuur: 14-16 graden

Vochtigheidsgraad: 72%

Inhoud: 648 flessen, waarvan 214 wit

Toppers: Corton Charlemagne 1995 van Verget (ƒ 125), Cheval Blanc 1986 (ƒ 330), Haut Brion 1989 (ƒ 600), Fonseca Vintage Port 1994 (ƒ 125)

Tobbers: Eigenlijk niet aanwezig, op een obscure Cru Bourgeois na (Ch. La Verdasse 1993), geselecteerd door de Nederlandse Wijnbeurs voor hun 'vatencollectief'

Geschatte veilingwaarde: ƒ 28.240

LUCETTE M. FABER

Niet elke wijnkelder bevindt zich in een kelder. Dat blijkt wel als we in het Groningse Haren een 'kelder' op zolder aantreffen. Om er te komen moeten we via de garage een leuningloze vlisotrap op - niet te veel drinken daarboven lijkt ons dus raadzaam. De 'kelder' is direct bij de bouw van het huis al als wijnopslagplaats geconcipieerd. De kelder wordt door een koelsysteem (een Whisperkool 3000 van fabrikant Vinis) op temperatuur gehouden. De temperatuur fluctueert dan ook nauwelijks, wat ideaal is voor de flessen.

Vanaf mooi op maat gemaakte rekken ligt een aantal bijzonder aantrekkelijke etiketten naar ons te lonken. Achterin liggen enkele kistjes Vintage port uit het geboortejaar van de oudste zoon (1994) die daarop tot zijn achttiende jaar zal moeten wachten, maar daar zijn deze ports ook voor gemaakt.

De kelder in Haren biedt een harmonisch opgebouwde collectie van Bordeaux en Bourgogne (rood en wit), maar ook van Elzas, port, Australische wijnen en een enkele Italiaan en Spanjaard. We vonden zelfs enkele eigenzinnige wijnen, zoals vin de paille (wijn gemaakt van druiven die enkele maanden hebben liggen drogen op strooien matten) uit de Jura. De aankopen worden gedaan bij een aantal vaste adressen: Vinoblesse in Baarn, de Wijnbeurs en Fines Fleurs in Alphen a/d Rijn. Verder natuurlijk ook in Frankrijk zelf, want ter plaatse aankopen heeft een bijzondere charme.

De filosofie van de eigenaar - “ik drink alleen in het weekeinde en dan moet het ook goed zijn” - zorgt voor een wijnbestand van hoog niveau, zonder noemenswaardige dieptepunten. Omdat nog niet zo lang geleden werd begonnen met de opbouw van de kelder, zijn er vanzelfsprekend weinig oudere jaargangen. Slechts 63 wijnen zijn ouder dan 1990 (uit de jaren '80).

Menig wijnliefhebber zal zich aangesproken voelen door de uitspraak van de eigenaar: “De kelder is voor mij zoiets als een postzegelverzameling. Ik wil eerst een paar jaar naar de flessen kijken en ze dan lekker opdrinken.” Wat hebben wijnverzamelaars toch veel voor op postzegelverzamelaars, die nooit eens genotvol op hun postzegels kunnen kauwen! Men huldigt hier het standpunt dat je beter een wijn te jong dan te oud kunt drinken. Immers, een jonge wijn heeft in elk geval zijn jeugd te bieden (met naast tannines ook het nodige fruit), terwijl een te oude wijn vaak teleurstellend is.

Toch mogen heel wat flessen in deze kelder nog rustig een paar jaartjes liggen, zoals de 1996 Puligny Montrachet Carillon en de 1996 Meursault Les Narvaux (witte Bourgogne, geschatte veilingwaarde ƒ 40), de 1995 Clerc Milon (Pauillac, 5e cru, ƒ 50), de 1995 Labégorce Zédé (Margaux, ƒ 40) de 1993 Ch. Latour (Pauillac 1e cru, ƒ 150) of de Ch. Meyney 1995 (St. Estèphe, ƒ 35). De voorliefde voor Ch. Talbot (St. Julien) resulteert in een mooie 'verticale' verzameling ('86, '88, '90, '94, '95).

Bij de witte wijnen zijn zowel Chablis als Elzas goed vertegenwoordigd, wat de kelder als geheel extra aantrekkelijk maakt. Enkele grand cru's uit de Chablis (o.a. Les Clos, Vaudésir, Valmur) en toppers uit de Elzas (1995 Pinot Gris Clos Jebsal van Zind-Humbrecht, ƒ 50, 1995 Pinot Gris Heimbourg, idem, ƒ 50, 1993 en '94 Riesling Schlossberg, 1990 Gewurztraminer Eichberg (ƒ 40) beloven verfijnd wijnplezier in de komende jaren.

We proefden ook het een en ander: een 'horizontale' serie Chardonnay's uit Californië (Rockwood Winery 1995), Chablis (1er Cru Les Vaillons van Vocoret), en Australië (Rosemount Estate 1996) en Pouilly Fuissé 1994 Les Brûlés van Ch. de Fuissé. Helaas had de Chablis kurk, maar de andere drie gaven een goed inzicht in de verschillende stijlen van chardonnay-behandeling. De Rosemount Estate Chardonnay was opvallend elegant voor een 'nieuwe-wereldwijn' en vormde een prima afsluiting van dit bezoek aan een goed beheerde kelder.

    • Lucette M. Faber