Domper British Airways

Rotterdam, 8 OKT. De liberalisering van het luchtverkeer tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft ernstige vertraging opgelopen. Gisteren liep de Amerikaanse delegatie weg uit het overleg in Londen over een zogeheten Open Skies-verdrag, waarbij luchtvaartmaatschappijen uit beide landen ongelimiteerd van elkaars luchthavens gebruik mogen maken. Dat laatste is vooral een domper voor British Airways en American Airways, die de luchtvaartcombinatie Oneworld aanvoeren, één van de grootste luchtvaartallianties ter wereld. Maar het ontbreken van een Open Skies-verdrag tussen de VS en Groot-Brittanië verhindert dat beide luchtvaartmaatschappijen gebruik kunnen maken van het zogeheten code-sharing, het gezamenlijk uitvoeren van vluchten onder hetzelfde nummer. Zowel Brussel als Washington eist een Open Skies-overeenkomst tussen Groot-Brittannië en de VS alvorens de samenwerking tussen British Airways en American Airlines echt kan worden geëffectueerd. De afgebroken onderhandelingen betekenen een belangrijke vertraging voor beide luchtvaartmaatschappijen wat betreft hun operationele plannen.

Maandag werd na een onderbreking van anderhalf jaar het overleg tussen de VS en Groot-Brittanië weer opgevat, maar dat liep gisteren alweer stuk. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijhen willen meer toegang hebben tot de luchthavens Gatwick en Heathrow bij Londen, vooral op tijdstippen die commercieel interessant zijn. Dat gaat met name British Airways te ver. Bovendien willen de Britse maatschappijen in de VS aansluitende vliegverbindingen verzorgen en dat is de Amerikanen een doorn in het oog.