Digitale felicitaties

Het geboortekaartje en de huwelijksannonce krijgen concurrentie: steeds meer heuglijke familieberichten worden op een eigen website aangekondigd.

Huwelijk of geboorte werden tot voor kort voornamelijk bekendgemaakt via een kaartje of de familieberichten in de krant. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om in het verlengde, soms zelfs in plaats daarvan,op Internet een geboorte- of huwelijkssite te openen. Dit medium biedt dan ook veel meer mogelijkheden dan de gangbare annonce-pagina's en -kaartjes, want behalve van tekst kan er gebruik worden gemaakt van foto's, filmpjes en geluidsfragmenten. Bovendien hoeft een Internetsite niets te kosten en is het razendsnel. Foto's van pasgeborenen staan soms al een paar uur na de bevalling online. Leuk voor nieuwsgierige familie en vrienden, zeker als ze in het buitenland wonen.

Makkelijk zijn ze niet te vinden, de Nederlandse sites waar aangekondigd wordt dat er een baby geboren is of er een huwelijk plaatsvindt. Zoeken bij Altavista en Ilse met trefwoorden als 'baby', 'geboren' of 'trouwen' levert weinig op. Toch zijn er al heel wat. De meeste van die sites zijn echter niet aangemeld bij de bekende zoekmachines, omdat ze vooral zijn bedoeld voor vrienden, familie, bekenden en eventuele Internetcontacten. Via een e-mailbericht of een geboortekaartje waarin het Internetadres is vermeld, worden zij van het bestaan op de hoogte gesteld.

Onbekenden hebben dan ook weinig aan zo'n site. Ze hebben meestal geen bijzondere vormgeving en bevatten vaak alleen voor intimi interessante informatie. Zoals de site 'Ben's fotoboek' (www.tasc.nl/ben), waarin wordt verteld over het gewicht bij de geboorte, de eerste 'woordjes' die werden gezegd en waarin verschillende foto's zijn te zien. Dat de site door bekenden wél zeer wordt gewaardeerd, blijkt uit 'Ben's gastenboek', waar iedereen felicitaties en opmerkingen kwijt kan. Zo schrijft z'n tante: 'Het is zo leuk om de kleine van mijn broertje zo hard te zien groeien. Geef hem maar een dikke knuffel van mij'.

Zo'n gastenboek is op de meeste trouw- en geboortesites te vinden. Zo ook op die van het kersverse bruidspaar Birthe en Wilfried (privat.schlund.de/stuijts/bruiloft.html). Birthe Stuijts, net terug van haar huwelijksreis, vertelt dat de site gemiddeld zo'n 2 tot 3 bezoekers per dag trekt en dat er slechts heel af en toe een onbekende een bericht achterlaat, zoals een stel met een eigen trouwsite (www.tip.nl/users/marene).

Niet bekend

Opvallend is dat er op Internet veel wordt gedaan aan huwelijk, geboorte en overlijden, terwijl er vrijwel niets gebeurt met feesten als zilveren en gouden bruiloft. Ook het betrekken van een nieuw huis wordt nog niet uitgebreid op Internet gevierd. Eveneens opmerkelijk is dat er zelden een site cadeau wordt gedaan, zoals wel gebeurde bij het echtpaar Nina en Michaël die een 'bruidss(u)ite' kregen aangeboden (www.dds.nl/~ huwelijk/getrouwd!!!). En dat terwijl een Internetsite maken een vrij kleine moeite is. Wie origineel uit de hoek wil komen bij een huwelijk of kraambezoek, moet hier toch eens aan denken.

INFORMATIE

Een gratis homepage kan onder meer worden aangevraagd bij de Digitale Stad (www.dds.nl). Aanmelden als bewoner is dan verplicht (eveneens kostenloos). De Digitale Stad biedt een handzame gids voor het maken van een website (www.dds.nl/helpdesk/bouwen). Andere websites met uitleg over HTML, de codetaal waarmee sites zijn opgebouwd: html.bart.nl (met uitleg over het gastenboek) en (huizen.dds.nl/~florisb/handl.html)

    • Lukas Keijser