Design

Lampen

Een originele Gispen fauteuil (model 412) kost in een tweedehands meubelzaak al gauw ƒ 2000 en dan verkeert hij vaak niet eens in goede staat. Voor Gispen-liefhebbers die het iets minder nauw nemen met de originaliteit, maar wel gecharmeerd zijn door de vormgeving, worden de stoelen opnieuw geproduceerd. Ook de lampen uit dezelfde fabriek worden weer opnieuw gemaakt. Zoals de bekende pianolamp, ontworpen door W.H. Gispen tussen 1925-1927, hanglampen als de Gispen-punt (een witglazen kap die uitloopt in een punt, hangend aan een metalen buis) met dito plafondlamp en een staande lamp met glazen schaal.

*Gispen-lampen zijn oa verkrijgbaar bij A-part, Alkmaar, 072-5155067; Wooncentrum Co vd Horst, Amstelveen, 020-6412505; Bebob Interieur, Amsterdam, 020-6245763; D3D, Den Bosch, 073-6312802; Livingstone, Gouda, 0182-522787, Vos Maupertuus, Groningen, 050-5244244; Max van Beers, Heerlen, 045-5425425; Art Deco en Zo, Hilversum, 035-6211119; Diggels, Leeuwarden, 058-2130393; De Klare Lijn, Leiden, 071-5146873; Tweetwintig, Rotterdam, 010-4132194; Kwartier, Utrecht, 030-2321163.

Horloge

Je kunt er mee skaten, surfen, diepzeeduiken en bergklimmen. Maar ook op een house party of nette receptie kun je je er rustig mee vertonen. De Casio horloges die onder de naam G-Shock worden verkocht, zien er stoer uit, zijn schokbestendig, gaan zeker tien jaar mee en zijn tot minimaal honderd meter diepte waterdicht. Behalve het basismodel is er voor elk type mens een aparte G-Shock uitgebracht: G-lide voor 'Glide'-sporters, Tough label voor de music scene, G-Cool voor modemensen en Mr.G voor 'gentlemen'. Voor de fragiele damespols - het horloge is nogal groot - is de G-Shock in een kleinere uitvoering uitgebracht, de Baby-G. De G-Shock is natuurlijk niet zomaar een horloge, maar bevat ook een minicomputer met datum, alarm, stopwatch, hoogte-, thermo- en barometers, database en agenda. Een leuk grapje van sommige G-shocks is het Tamagotchi-achtige bewegende object - breakdancertjes, snowboarders of, in beperkte oplage, dolfijntjes - op het LCD-schermpje.

*De G-shock is v.a. ƒ 189 verkrijgbaar bij juweliers en warenhuizen.

Illy kopjes

Espressofabrikant Illy heeft zich niet alleen toegelegd op het maken van espresso die in de bekende witte kopjes wordt geserveerd, maar begeeft zich met zijn 'collection cups' al enkele jaren op de markt van de verzamelobjecten. Het nieuwste collectors item is een set van zes kop en schotels waarop kinderen hun ideale wereld mochten schilderen. De Spaanse Jessica Iborra maakte de tekening die de serie espressokopjes haar naam meegaf: 'Los niños, cambiaremos el mundo' (kinderen, laten wij de wereld veranderen). De kopjes zijn in een beperkte oplage gemaakt, gesigneerd en genummerd en met een blik gemalen espressokoffie voor ƒ 189 te koop bij de Illy-verkooppunten.

*Voor verkoopadressen, 078-6738888

Designbeurzen

Behalve meubilair, verlichting, accessoires en keukens is op woonbeurs Interieur '98 van 16 t/m 25 oktober in Kortrijk een tentoonstelling ingericht door Rolf Fehlbaum, managing director van het bedrijf Vitra. Daarnaast is er een podium voor jonge ontwerpers, de 'Street of Young Designers', waar werk te zien is van oa Dutch Individuals (Copray & Scholten, Dumoffice, Richard Hutton Ontwerpen), Droog Design, Ineke Hans en Tom Dixon. En ontwerpers geven lezingen op 17 okt (Ingo Maurer), 22 okt (Dominique Perrault) en 24 okt (Alberto Alessi), om 17u (res gewenst).

*Hallen Kortrijk, Doorniksesteenweg 216, Kortrijk, België. Dag voor professionelen 16 okt 10-21u, publieksdagen 17 t/m 25 okt 10-19u. Toegang Bf 300, catalogus Bf 700. Tel 00-32-56216077 Ook de Woonbeurs, die t/m 11 okt wordt gehouden in de Rai in Amsterdam, besteedt aandacht aan jonge ontwerpers en beginnende bedrijven met PlatVorm. Waar ontwerpen te vinden zijn van Karin Blom, Galerie Jos Art, Meubelontwerp Andriessen en Mirani. Leijn in Vorm is ook vertegenwoordigd met de meubles van Isabelle Leijn, die oa de 8 Stellingen maakte, een serie van acht verschillende robuuste aluminium kasten.

Keuken accessoires

Een garde die al voor minder dan tien gulden te koop is, heeft als nadeel dat hij moeilijk schoon te maken is. Als je de binnenkant niet direct schoonpeutert, blijf je met aangekoekte ijzertjes zitten. In water laten weken heeft ook weinig zin, want vooral de goedkopere garde gaat roesten op het punt waar de ijzeren staafjes bij elkaar komen. De 'Profi plus' garde laat zich makkelijker schoonmaken doordat de ijzeren staafjes zijn nl bovenin niet met elkaar verbonden, maar lopen uit in kleine bolletjes. De 'Profi plus' heeft een aantrekkelijk uiterlijk, maar is wel prijzig: vanaf ƒ 36,95. Er zijn twee formaten 27 cm en 36 cm. Inl WMF 020-4808080. Oscar Tusquets heeft voor Alessi drie roestvrijstalen thermometers ontworpen waarvan de vormgeving het gebruik symboliseert. De oventhermometer heeft het uiterlijk van een duiveltje, de koelkastthermometer is een pinguin en voor buiten ziet de thermometer eruit als een wolkje op een bliksemschicht. De thermometers kosten respectievelijk ƒ 80, ƒ 90 en ƒ 100 en zijn te koop bij Alessi-dealers en cadeauwinkels.

Stoelendans

Tussen stoelen die tot bank aaneengeschakeld worden, blijft een irritante ruimte zitten. Wendy van Westing heeft dat probleem opgelost. Zij heeft een stoel ontworpen die naadloos is te koppelen aan een identiek exemplaar. Geschakeld vormt haar stoel een prachtige strakke bank zonder hinderlijke ruimte tussen de zittingen. Bovendien is de stoel makkelijk en ruimte besparend te stapelen. De stoel is gemaakt van 9 mm dik berken multiplex en alle onderdelen zijn verlijmd. In de rug- en zitting zijn zaagsneden aangebracht waardoor de multipex platen veren. Die even simpele als briljante ingreep levert een uitstekend zitcomfort op. Materiaalgebruik, detaillering en zaagsneden in rug en zitting hebben een poëtische stoel opgeleverd.

*Inl: Wendy van Westing, Hoflandstraat 1, Naaldwijk, tel. 0174-629385