Bondscoach Rijkaard brult niet, hij peinst

KATWIJK, 8 OKT. Een paar oefensessies als stagiaire uitgezonderd, had Frank Rijkaard nog nooit een training geleid. Tot hij gistermiddag als bondscoach op het veld van zaterdagamateur Quick Boys in Katwijk voor het Nederlands elftal stond. Het debuut van de onervaren 36-jarige trainer was sober en ingetogen. Hij had zijn eerste optreden in het hoogste trainingsambt goed voorbereid. Op een papiertje stonden de namen van de hesjesdragers.

Rijkaard leidde de looptraining, gaf wat aanwijzingen bij de positiespelletjes en functioneerde als scheidsrechter tijdens het onderlinge partijtje. Daarbij stond hij in gepeins verzonken in de middencirkel. Een stereotiepe houding voor de man van de stille wateren en diepe gronden. Geen gebrul à la Van Gaal. Rijkaard traint zoals hij is.

Hij had de eerste training ontspannen gehouden. Het was inderdaad een tam gebeuren onder een grauw wolkendek. Hij wilde de internationals niet “meteen volproppen met allerlei opdrachten”. Na aankomst in hotel Huis ter Duin in Noordwijk had hij 's middags met de selectie wat huisregels doorgenomen. Geen manifest, maar wel wat zaken zoals het gebruik van de zaktelefoon. Daarna vertrok de bus naar het veld van Quick Boys waar Oranje in het vervolg zal trainen. Hier kan het publiek wat beter op afstand worden gehouden dan bij SJC in Noordwijk. Maar dat hadden anderen voor hem bedacht binnen de organisatie van het Nederlands elftal.

Pas morgen praat hij met de selectie over zijn tactische plannen. Gisteren was echter al duidelijk wat Rijkaard wil met debutanten als Jeffrey Talan en Martijn Reuser. Ze stonden beiden rechtsbuiten in een van de twee teams in het partijtje onderling. De Heerenveen-speler Talan kon zich voorbereiden in een bekende omgeving. Hij groeide op in Katwijk, zij het in de noordelijke wijk van het vissersdorp. Daarom speelde hij bij Katwijk en niet bij de grote rivaal Quick Boys. “Ik heb hier nooit met het eerste team gespeeld, maar wel als jeugdspeler. Ook op dat niveau ging het er behoorlijk fel aan toe. Al zijn de verhoudingen nu wat genormaliseerd”, vertelde de speler die al snel de amateurstatus inruilde voor een dienstverband bij FC Den Haag.

De eerste training met de selectie van Oranje viel Talan zwaar. Hoewel wat bekenden uit het dorp hem aanmoedigden. “Het tempo ligt beduidend hoger dan bij Heerenveen. Niet erg, dat is alleen maar goed voor me”, constateerde de rechtsbuiten terwijl het zweet langs zijn gezicht stroomde. Ondertussen passeerde Van der Sar. “Je had moeten scoren, Jeffrey”, jende de Ajax-doelman. Maar uitgerekend Van der Sar had het enige doelpunt in het partijtje doorgelaten. Van de voet van Patrick Kluivert.