Biologisch verschijnsel

HAFID BOUAZZA Nederlands schrijver van Marokkaanse afkomst; schreef de verhalenbundel De voeten van Abdullah ('96) en de novelle Momo ('98).

“Een Franse schrijver is iemand die in het Frans schrijft, een allochtone schrijver is iemand die in het Allochtoons schrijft en een Nederlandse schrijver schrijft in het Nederlands. (-) Mensen die zeggen dat ik Arabisch Nederlands schrijf, verwijs ik naar de Tachtigers. Ik sta heel duidelijk in de Nederlandse taaltraditie. (-) Ik heb zo genoeg van al dat geschmier en gezever over identiteit van mensen die zo nodig moeten laten zien wie ze zijn en wat ze zijn. (-) Als schrijver hoef ik me daar helemaal niet druk over te maken, identiteit heeft niets met literatuur te maken.

“Voor mij is het belangrijkste dat ik een wereld schep waarin anders dan hier tegen seksualiteit wordt aangekeken, waarin seks een soort vanzelfsprekendheid is. Ik denk dat seksualiteit in de Arabische wereld ongebreidelder is, omdat seks ontdaan is van intimiteit. Het wordt gezien als een biologisch verschijnsel, als iets wat broodnodig is.” 21 Juni 1996