Bezeten kerkmuziek

DAVE EUGENE EDWARDS Zanger van 16 Horsepower, roots-groep uit Colorado met een grote live-reputatie. Albums: Sackcloth 'N Ashes (1996) en nu Lowe Estate.

“Er is verschil tussen Zuidelijk en Zuid-West, en onze muziek is weer een mengvorm van die twee. Enerzijds is er de invloed van Westernmuziek, uit bijvoorbeeld Texas. Dat wijde, eindeloos platte land heeft eenzame muziek opgeleverd, die zo verlaten klinkt als de 'tumbleweeds' die over de vlaktes buitelen. De puur Zuidelijke muziek daarentegen is juist 'klein' en ingeperkt. Dat is de muziek van mensen die tussen de bomen op de bergen wonen. (-) Onze muziek heeft het 'doorrollende' van het rijden over de vlaktes, en het snelle, opgepropte geluid van de bergmuziek.

“Al vind ik de kerk een door mensen verpest instituut, (-) ik hou van de orde die er heerst en van de muziek. De muziek is serieus en zwaar. Die oude kerkelijke hymnes, daar moet ik altijd aan denken als ik zelf een liedje schrijf. Dat geeft onze muziek die zware ondertoon. Maar omdat wij met akoestische instrumenten spelen, wordt het nooit werkelijk luid en opdringerig. Het is een soort bezeten kerkmuziek.” 17 augustus 1996